2010. április 15., csütörtök

Mit okoz a vulkáni hamu?


Eddig mintegy 4000 repülőgép járatot töröltek többek között a Brit-szigeteken, Dániában, Norvégiában, Svédországban és Finnországban. Ez a légijárat korlátozás Európában példanélküli, én nem emlékszem hasonlóra!
A vulkáni hamufelhő kelet felé terjed. Kérdésként vetődött fel, hogy ennek lehet-e egészségügyi hatása? Mi is egyáltalán a vulkáni hamu?





Ezek többnyire milliméternél kisebb (néhány 10 mikron nagyságú) kőzetüveg szemcsék, amit a kép is mutat. A vulkáni hamuszemcsék robbanásos kitörés során keletkeznek, amikor a magma (felszín alatti kőzetolvadék) icipici darabokra szakad szét, ezek az olvadékcseppek pedig a levegővel érintkezve hirtelen kőzetüveggé dermednek.
A képet nézve elképzelhető, hogy miért is okozhat belégzése egészségkárosodást. Nagy mennyiségben való belégzése a légutakat és a tűdőt is roncsolja, asztmás megbetegedést okozva. Továbbá, okozhat bőrirritációt, szembántalmakat stb.
Ez a veszély azonban, alapvetően a vulkáni kitörés közvetlen környezetében jelentkezik. Az elmúlt órákban a vulkáni hamueső már elérte Skóciát is. A vulkáni hamu azonban itt valószínűleg nem okoz komoly egészségkárosodást, mivel mennyisége nagyon csekély. Ezt megerősíti a UK Health Protection Agency által kiadott közlemény is.


Best Blogger Tips

12 megjegyzés:

  1. Nagyszerű blog!Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. Kedves László!

    Köszönjük szépen!

    VálaszTörlés
  3. Szabolcs, most hallottalak a rádióban. :-)

    Az én aberdeeni ismerősöm csak sejteni véli a záptojásszagot a levegőben, kora délután volt kinn és körbeszaglászott. Bár talán városrészenként is más lehet a levegő, ahogy itt is különbözik domborzat, szélirány függvényében.

    Egy ötlet: esetleg érdemes lenne elővenni összehasonlításul az 1783-as Lakí kitörés idején Európában észlelt VOG leírásait, hatását. Gyanúm szerint a Réthly-ben kell legyen róla infó.

    VálaszTörlés
  4. Az izlandi meteorológiai szolgálat honlapján meg lehet nézni a földrengések pontos idejét és helyét.

    http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/

    Ma délben is volt egy kettes erősségű földrengés épp azon a területen. Ez lehetett épp maga a kitörés?

    Németh Alexandra

    VálaszTörlés
  5. képek a hamuhullás eredményéről:
    http://visir.is/article/20100415/FRETTIR01/53770051

    Az egyik fontos dolog,amit látni lehet a képeken, hogy a vulkáni felhőből kihulló szürke hamu egyenletesen borítja be a tája, mint a hó. Az ilyen megfigyelések nagyon hasznosak, mert segítségükkel meg ismerjük egy kitöréstípus eredméynét. Így rekonstruálni tudjuk azoknak a kitöréseknek a jellegét, amelyeknek már csak az eredményét látjuk, és a szemtanúk kihallgatására esélyünk sincs.

    VálaszTörlés
  6. A vulkáni hamu nagyon apró szemcsékből áll, olyasmi mint a por. (kép:http://volcanoes.usgs.gov/images/pglossary/ash.php.)
    Nagy mennyiségben belélegezve, a légcsőben és a tüdőben a nedvesség hatására cementé áll össze. Az így képződő cementréteg pedig megakadályozza, hogy az oxigén eljusson a hőrgőkhöz majd bekerüljön a véráramba. Ez a veszély elsősorban azokat érinti, akik az intenzív hamuhullás által érintett, a kitöréshez közelebbi területen vannak! Ahogy ezt Szabolcs már írta!

    VálaszTörlés
  7. http://www.ruv.is/frett/gaeti-verid-haettuleg
    A hamu kg-ként 20-25mg fluoridot tartalmaz a vizsgálatok alapján, s ha jól értem az izlandi szöveget, az összetétele dácitos jellegű.

    VálaszTörlés
  8. néhány gyors válasz:

    Noli: igen az ötlet kiváló, a már idézett Természet Világa cikkben is írtam arról, hogy Európára milyen hatású volt a Laki kitörés. Ez a mostani civilázió (?) közepette tragikus hatású lenne (lesz?).

    Alexandra: jelenleg a földrengések közül a vulkáni vibrálás ("tremor") a fő jellemző típus, amit a magma feláramlása vált ki. A nagy vulkáni hamufelhőt eredményező kitörés tegnap késődélután kezdődött és azóta is folyamatosan tart, amennyire tudom. Eközben kipattanhatnak azért kisebb-nagyobb rengések is.

    Noli: az izlandi vulkánkitöréseket eredményező magmákra igencsak jellemző a magas fluor tartalom! A Laki 1783-as kitörése során olyan hatalmas mennyiségű fluor került a levegőbe, hogy Izland lakosságának 1/5 esett ennek áldozatul, alapvetően azért, mert Izland állatállományának nagy része elpusztult. Az ok: fluorózis...
    Az izlandi szöveget én sem értem, a dácitos összetétel meglepne

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű képsorozat a hamufelhőről.

    http://www.stromboli.net/perm/iceland/eyafallajokull_20100414-en.html

    VálaszTörlés
  10. Szabolcs, köszönöm! Talán lesz angol nyelvű írás is a hamuelemzésről, gondolom, másokat is érdekel. Ha találok valamit, úgyis jelzem. Az izlandi cikkben 'dasít' szerepel, ez szótár szerint dácit.
    A fluortartalom sajnos valóban végztes lehet azokra az állatokra, akiknek a szervezetébe jut... Erik Klemetti blogjában egyik hozzászólásban írja a jóember, hogy elég sok izlandi eredetű fluoridmérgezésről írtak a krónikák (ha egyszer megérem a nyugdíjat, csak ír krónikákat fogok böngészni, iszonyúan sok hasznos és érdekes infó van bennük, de ha még holnap is esni fog az eső, lehet, neki is állok erre rákeresni). A Term. Vil. cikkedet is elő fogom keresni, tuti, hogy olvastam annak idején, de olyan sokat olvastam már e témában, hogy kavarognak a fejemben az infók.

    Viszont lehet, hogy hasznos lenne a nagyobb médiákban is valami okosságot írni a kitörés kapcsán, ha már most a repülési problémák miatt felkapott lett a téma. Hülyébbnél hülyébb kérdéseket olvasok, ami nem baj, mert legalább érdeklődnek az emberek. De van, aki már itthoni hamuhullástól tart, illetve klimatikus hatásoktól. Lehet, nem ártana kicsit rendet tenni e téren. Nem tudom, ez miként működik pl. egy hírportálnál, de ha van rá Neked vagy valamely kollégádnak kapacitása, érdemes lenne megkeresni origo-t, indexet egy kész, nem túl hosszú és közemberek számára könnyen érthető cikkel.

    VálaszTörlés
  11. A kossuth rádió krónika c. műsorában a kitörés európai légtérre gyakorolt hatásáról készült egy összeállítás. Szabolcs is nyilatkozik benne. Sztem érdemes meghallagatni, mert jól összeszedett.
    9 percnél kezdődik az izlandi hír
    http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?autoplay=1&hangtar=20100415_173000_1

    VálaszTörlés
  12. Noli,
    hát, ha ilyen marad az idő, akár elkezdhetjük tanulni akár az izlandi nyelvet is, lehet hogy még hasznos lehet?
    Igen, jó lenne többet megszólalni, ehhez két dolog biztos kell: idő minderre (is), na meg az is, hogy legyen befogadás. Sajnos a tapasztalatom az, hogy a média jobban szereti a zaftos híreket, a botrányokat, mintsem a pozitív híreket vagy éppen a tényszerű háttérinformációkat... Ezekről bőven van tapasztalatom, ami bizony nem könnyíti meg az értékes idő erre való fordítását, dehát ez nem jelenti azt, hogy nem próbálkozunk... ezt a mosolygó pofát hogy csinálják, vajon így: :-)

    VálaszTörlés