2010. április 21., szerda

Eyjafjallajökul kitörés, frissítés

.
Az Izlandi Földtudományi Intézet munkatársai által ma közzétett jelentés:

Eruption in Eyjafjallajökull


Eruption update 21 April
Eruption continues with less explosive activity. Eruption rate is inferred to have declined over last few days and now be an order of magnitude smaller than during the initial 72 hours of the eruption. Present eruption rate is estimated to less than 30 m3/s of magma, or 75 tonnes/s , with a large uncertainty.

Eruptive style:
The northernmost one of two main craters in the summit caldera is active. Phreatomatic explosive activity occurs with some lava spatter at craters.

Plume height:
about 3 km

Tephra dispersal:
local towards the south

Meltwater:
minor, but what is melted flows down into Markarfljót, no signs of water accumulation in craters

Seismic tremor recorded by the Icelandic Meteorological Office:
some fluctuations but mostly stable. Tremor is not decreasing and does not reflect the decline as inferred for the eruption rate.

GPS-measurements:
indicate continuing small pressure decrease under the volcano at a similar rate.

Composition of erupted material:
Samples collected April 19 show same composition as early in the explosive phase, but fluorine content is higher. Samples collected 19 April have 850 mg/kg (initially it was 25-35 mg/kg). This is due to the change in eruptive style – tephra is now not washed to the same extent by water in the eruptive plume.

Amount of erupted material:
Uncertain but on the order of 100 millon cubic meters. Tephra next to craters is 20-30 m thick.

Compiled by: Freysteinn Sigmundsson, Magnús Tumi Guðmundsson, Guðrún Larsen, Níels Óskarsson, Sigurður Reynir Gíslason, Páll Einarsson, Sigrún Hreinsdóttir, Rikke Pedersen, Ármann Höskuldsson, Guðrún Sverrisdóttir, other staff of Institute of Earth Sciences and collaborators. Best Blogger Tips

11 megjegyzés:

  1. http://index.hu/tudomany/kornyezet/2010/04/21/miert_villamlanak_a_vulkanok/

    Az Indexnek ismét sikerült összehozni egy szép zöldséget egy természeti jelenséggel kapcsolatban. Sajnos gyakran fordul elő, hogy kontár munkájuk révén sokakat félrevezetnek. Jelen esetben az aktív vulkánok feletti felhőre vonatkozó mondatra gondolok. Remélem mihamarabb kijavítják vagy leszedik a cikket. Soha nem fogom megérteni, hogy lehet ennyire felelőtlen egy olyan internetes hírportál, mint az övék. Emellett felmerül az a kérdés is, hogy vajon egyéb témákban mennyire hiteles,amit írnak? Vajon más témájú cikkeiknél is ennyire hiányzik a szakértelem?

    VálaszTörlés
  2. Csak én látom úgy, hogy fokozódik az aktivitás? Mint ha nagyobb hamufelhőt látnék és a szeizmológiai adatok is ezt támasztják tán alá.

    VálaszTörlés
  3. Valóban! :) A hamufelhő jelenleg magasabbra emelkedik, mint kora délután. Egyelőre nincs hivatalosan megerősítve a kitörés fokozódása. Talán a szél elcsendesedése is okozhatja, hogy a hamufelhő képes magasabbra emelkedni. De a földrengések gyarapodása segíthet a kérdés eldöntésében. Egyelőre további adatokat várunk.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem kicsit több vizet kapott a kráter most, szép fehér a kitörési felhő (vagy pápaválasztás van??? :-))
    Az elmúlt napok "pihenője" után kicsit valóban nőtt a magasság.

    VálaszTörlés
  5. Ebben az indexes őrületben az az érdekes, hogy azon cikkekhez, amelyek ekkora bődületes marhaságokkal vannak teli, soha senki nem adja a nevét, s a cikkíró az 'index'...
    Ez különösen "tetszik": "A hamufelhő a tornádókhoz hasonló módon forog, így a víztölcsérekhez vagy a forgószelekhez hasonlóan hozhatja létre a töltést, amely a villámokat előidézi."
    Jó, hogy nem állnak neki rögtön azt leírni, hogy a forgó víztölcsérekben a réztekercsekhez hasonlóan indukálódik áram, s emiatt villámlanak a zivatarok... :-) Én ugyan csak röhögök ezeken, de sajnos az átlagember elhiheti...

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! Egy vitához lenne némi infóra szükségem. Egy régész barátom szerint Mo.n a Mátrában megülepszik a hamufelhő, mert fokozatosan csökken a magassága, és mire odaér, már rajtuk ül. Én ezt cáfolnám. Ez ügyben kérnék segítséget. A legtutibb egy infó lenne a hamufelhő viselkedéséről, de a gugli csak a kreatívabbnál kreatívabb netes újságcikkeket keresi ki. Köszi a segítséget :)

    VálaszTörlés
  7. Dorottya: A hegyek normális időjárási felhők esetében éppenhogy emelik a légtömegeket. Pont emiatt vannak nyáron gyakrabban záporok/zivatarok hegyvidéki területeinken. Ezt orografikus emelésnek hívják. (lásd: http://www.met.hu/omsz.php?almenu_id=misc&pid=felho_atlasz&mpx=0&pri=0&sm0=&dti=4&tfi=0 )
    Nem hinném, hogy az Izlandtól hazánkig kényelmesen eljutó vulkáni anyag másképp viselkedne hirtelen, mint a vízpára, a "normál" légtömegek.
    Másrészt a mostani hamufelhőhöz hasonló viselkedést mutatnak azok a porral telt afrikai légtömegek, amelyek dél felől hazánk fölé érnek időnként (azért emlegetem ezt, mert mind a szemcseméret, mind az aeroszol légkörben lévő magassági elhelyezkedése kb. azonos), képesek hiánytalanul átjutni az Alpok magas hegyein is (ehhez kapcsoltan egy két évvel ezelőtti cikk: http://legkoroptika.uw.hu/erdekes/bishop08/bishop08.html ) és néha még eljut Skandináviába is.
    Mi az, ami történhet a Mátrában? A hegyek hatására képződő záporban kimosódva esetleg több jut a földre a csapadékkal, de semmiképp nem szárazon ülepedik. Az esetleges csapadékkal viszont máshol is ki tud hullani.

    A vulkános srácok még azért tegyék hozzá a saját információikat, ez hézagos és a saját tudásom, szakterületem alapján mondom.

    VálaszTörlés
  8. Ergo olyan hatalmas gondot nem okozhat, hogy pl lerohadjon miatta a kocsi vagy légzési nehézségek legyenek.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Dorottya!

    Noli nagyszerűen leírta, hogy miért nem hullik nálunk jelentős mennyiségű hamu! A kért kiegészítés részemről a következő:
    Nagyon fontos a kitörés "erőssége"! Az izlandi kitörés nem volt elég erőteljes ahhoz, hogy a Kárpát-medencében érezhető hamuhullást okozzon. Ez nem jelenti azt, hogy soha nem is történhet ilyen. Amennyiben megfelelő erejű kitörés, elegendő anyagot juttat a légkörbe, amit az uralkodó széljárás felénk hajt, úgy bekövetkezhet olyan mértékű hamuhullás, amit már megéreznénk. Mindez nem csupán filozofikus gondolat! Volt már rá precedens! Nem is egyszer. Bár nem a történelmi időkben, hanem pár százezer évvel ezelőtt. Akkor a jelenlegi Olaszország területén pukkant akkorát egy vulkán, hogy még a Kárpát-medence egyes területein is néhány cm vastag hamu borította be a tájat. Arra felé pedig most is vannak aktív tűzhányók... De már így is túl hosszan írok. A lényeg, hogy egyelőre eltehetitek az antihamu maszkot és a légópince kulcsát.

    VálaszTörlés
  10. A rádióban most mondták, hogy hamarosan megvan a hétfői pesti mintavételezés vizsgálati eredménye. Kíváncsian várom!

    VálaszTörlés
  11. No, mi lett a végeredmény?

    VálaszTörlés