2010. április 16., péntek

Stabil vagy enyhülő vulkáni működés?


Az origo híradásában az imént jelent meg egy hír, miszerint csökkent a vulkáni működés aktivitása. Esti webkamera megfigyeléseink szerint, továbbá a Nordic Volcanological Center jelentését olvasva, nekem ez nem így tűnik. A vulkáni működés továbbra is stabil, pulzáló freatomagmás, azaz magma és víz kölcsönhatása következteében zajló robbanásos kitörés. Az említett híradásban nyomáscsökkenés mérések szerepelnek, ami valószínűleg tévedés lehet. Azt tudom elképzelni, hogy a GPS mérések alapján a vulkán most éppen "belélegzik" azaz relatív magassága csökken. Ez utalhat arra, hogy egy adag magma a felszínre jutott, de még nem utal egyértelműen a vulkáni működés csökkenésére. A jelentések szerint a kitörési felhő továbbra is mintegy 5-8 kilométer magasságba jut fel.

Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

  1. Jó reggelt! Megvolt a napkelte, pont olyan volt, amilyennek gondoltam: SÁPADT. Az égen egészen erősen szórt fény van, erről majd írok bővebben is később, hogy miért.
    Valami felhőfélét lehetett látni, napkelte előtt szürkés sávokból állt, ahogy feljött a Nap, ez a szürkeség megszűnt, inkább a fényszóródás fokozódását láttam. Még kicsit számolgatok szemcseméret / szóródás ügyben, de valószínűleg volt hozzá köze a hamunak, amit láttam, az egyértelműen Mie-féle szóródás volt, ehhez a fény hullámhosszánál nagyobb szemcseméret kell.

    VálaszTörlés
  2. 7:30-kor így nézett ki a műholdképen: http://users.atw.hu/ediacara10/hamu.jpg?atw_rnd=168741642

    VálaszTörlés
  3. Érdemes ránézni a webkamerára. Kicsit gyengébbnek látni, mint az este volt, ám potyog szépen a hamu belőle a kameraképen látható tájra, kissé szürkés is lett már a talaj.

    Ferihegy közelében lakó ismerősöm írta, hogy rég aludt ilyen jót, mint ma éjjel. :-)

    Közben, ahogy nézem, a felettünk áthaladó felhő nagy része már a délebbi országrész felett van, ÉNY felől megritkult. Ezt az égkép is megerősíti.

    VálaszTörlés
  4. A légköri jelenségekre magyarázat a hirek.csillagaszat.hu oldalán:
    http://hirek.csillagaszat.hu/egyeb_temak/20100417-vulkani-hamu-sapadt-eg.html

    VálaszTörlés
  5. No még egy utolsó, aztán elvonulok:
    http://www.flickr.com/photos/48975225@N08/sets/72157623749369621/show/with/4527263033/
    A fényképeim a mai reggelről a hamufelhővel.

    VálaszTörlés