2010. április 17., szombat

Jelentés Izlandról - Most nem Európa felé halad a vulkáni hamufelhő

Freysteinn Sigmundsson és Ingibjörg Jónsdóttir, az Izlandi Egyetem Földtudományi Intézetének munkatársai friss hírekkel jelentkeztek! Közlésük szerint a robbanásos vulkáni működés stabil és a korábbiakhoz hasonló intenzitású. A vulkáni hamuval telített kitörési felhő 8 kilométer magasságba emelkedik, a vulkán körüli lakatlan területeken folyamatos a hamuhullás. Mintegy 4 óra alatt 20 látványos villámlást figyeltek meg a hamufelhőben. A villámlások kialakulásának lehetséges okairól egy korábbi bejegyzésben írtunk. Az éjszaka az uralkodó szélirány változott a kitörés helye felett. A korábbi uralkodó szél kelet, azaz Európa felé vitte a vulkáni hamut most azt dél felé hajtja el. EZ EGY JÓ HÍR AZ EURÓPAI REPTEREKEN VÁRAKOZÓKNAK!!! Ezt a változást megfigyelhetjük, ha összehasonlítjuk a tegnapi bejegyzésekben látható képeket a mostaniakkal. A szélirány változást megerősítették a MODIS és NOAA AVHRR műhold képek is!

Újabb hír: az izlandi meteorológiai előrejelzés szerint a dél felé fújó szél legalább csütörtökig megmarad!!

A következő képek azt mutatják, hgy mennyire változik a kitörés erőssége sokszor percről-percre:
Magyar idő szerint 13:40-kor az alábbiak szerint zajlott a vulkáni kitörés






Magyar idő szerint 13:50-kor a következőképpen változott meg a kitörés intenzitása:






Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Nem keleties hanem nyugatias szél jellemezte eddig a vulkánt. Mindig azt kell nézni ahonnan fúj, nem azt hogy merre...

    VálaszTörlés
  2. Xabi,
    rendben, az egyértelműség kedvéért javítottam!

    VálaszTörlés
  3. A lényeg, hogy hova jutott a felhő... Ny-ról K-re
    E miatt százezreknek kellett repülőtereken vesztegelni. Akár honnan nézzük! Xabi! A nyugatról keletre és keletről nyugatra utazók nevében is köszönjük a konstruktív megjegyzést.

    VálaszTörlés