2010. április 11., vasárnap

Ébredezik a Redoubt tűzhányó?


Április 5-én sekély mélységű földrengések jeleit észlelték az alaszkai megfigyelő állomás (AVO) érzékeny műszerei. A földrengések a tűzhányó csúcsához közel pattantak ki talán a kürtőben felfelé áramló magma következtében. Amennyiben valóban ez a földrengések oka, úgy heves robbanásos kitörésekre és/vagy a 2009-es lávadóm részleges összeomlásából keletkező piroklaszt árakra lehet számítani a közeljövőben.
Az AVO április 10-én közzétett jelentésében az áll, hogy a földrengések erőssége április 5-10. között folyamatosan csökkent, és jelenleg a háttérértéken van. Így tehát az éppen szunnyadó tűzhányó talán csak "felhorkant". Elővigyázatosságból a vulkánra vonatkozó riasztási szintet zöldről citromsárgára emelték. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező időszakban fokozattab figyelmet szentelnek az obszervatórium dolgozói a tűzhányónak.

A tűzhányón jelenleg erőteljes kigázosodás észlelhető. A 2009-es aktív fázis során a vulkán kürtőjéből az éppen csak kitüremkedni képes viszkózus, dácitos magma egy lávadómot formált (1. kép). A meredek lejtőn a lávadóm kissé megfolyt, az ilyen jellegű lávadómokat couleé-nak is nevezhetjük. A lávadómból feltörő gőz/gáz felhő a kürtőben található magma lassú passzív kigázosodásnak az eredménye. Az április 8-án tett terepbejáráskor egy vékony, apró vulkáni hamuszemcsékból álló leplet észleltek a vulkán hófedte oldalában (2.kép). Ez a vulkáni hamu vélhetően a lávadómból kiáramló gázfelhőből ülepedhetett ki, vagy a tűzhányó kráteréből rakódhatott át.

.............................
1. kép: a 2009-es lávadóm (couleé)...................................2. kép a vulkán oldalában a barnás elszíneződésként látható a vulkáni hamulepel
(Pictures: McGimsey Game, 2010. 04. 08.)

A Redoubt vulkán és a Drift folyó völgye. (Picture: McGimsey Game, 2009. 09. 23., AVO, USGS)

A Redoubt tűzhányó Alaszkában található a Cook öböl Ny-i partján, Alaszka fővárosától (Anchorage) mintegy 170 km-re DNy-ra, valamint 82 km-re Ny-ra Kenai városától. A tűzhányó hófedte csúcsa jelenleg 3108 méter magasan található. Legutóbbi kitörései 1902, 1966-68, 1989-90 és 2009-ben voltak. Az 1989-90-es valamint a 2009-es kitörések során főként iszapfolyások vagy laharok jellemezték a vulkáni működést. Emellett erőteljes robbanásos kitörések is történtek, amelyek során több alkalommal is 10 km-es magasságba emelkedett a vulkáni hamuoszlop. A kitörések olyan hevesek voltak, hogy még Anchorage-ban is hullott a vulkáni hamu. Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése