2010. április 22., csütörtök

Eyjafjallajökul kitörés, Föld napja, interjú Szabolccsal

.
A Smithsonian Intézet legfrissebb heti jelentése:
http://www.volcano.si.edu/reports/usgs/

Egy kis vidámság?
http://www.huffingtonpost.com/2010/04/20/the-ultimate-iceland-volc_n_545010.html
Valóban vicces, ahogy az amerikai hírbemondók küzdenek az izlandi nyelvvel. Személy szerint én is jókat mosolyogtam rajta. De vajon mit szóltak volna, ha így viccelődünk szeptember 11-én.

Szabolcs infóradióban
megjelent legújabb interjúja az izlandi kitörésről.


A Föld világnapja:
A kitörés izgalma mellett Ne feledkezzünk meg arról, hogy ma van a Föld világnapja! Ma már rengeteg dolognak van világnapja, de ez mindközül az egyik legfontosabb. Ezt igazolják az elmúlt hetek, hónapok eseményei is véleményem szerint. De ne csak Izlandot említsük. Emlékezzünk meg arról például, hány 7-es körüli vagy nagyobb magnitudójú földrengés volt mostanában a Cirkum-Pacifikumban: Chile, Salamon-szigetek, Kína, Haiti, Japán, Indonézia és így tovább. Mindez körülbelül egy hónap alatt. Az inforádió honlapján olvashatunk földmozgásokról:
http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-347717

Eyjafjallajökul:
A mai napon meglehetősen felhős az idő a tűzhányó körül. Emiatt kevés a használható webkamera felvétel. A vodafone webkamerájának sikerült néhány használható képet készíteni. A fotó alapján a kitörés jellege nem változott. A kitörési felhő körülbelül a tegnap észlelt magasságba emelkedik ma is. Hamutartalmát a felvételen nehéz megállapítani. A felhő színe az alábbi képen egészen világos szürke, fehér, ami kisebb hamutartalmat sejtett, de ehhez a következtetéshez közelebbi felvételekre is szükség van. A szeizmikus tevékenység egyelőre nem erősödött.
A felvételt a vodafon webkamerája készítette.
Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

 1. Noli!
  http://volcanism.wordpress.com/2010/04/21/an-eyjafjallajokull-miscellany/
  reméljük lesz néhány újdonság is a válogatásban, amit a volcanism blog szerzője állított össze!
  Jó szórakozást!

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm, Balázs! :-)
  Van esetleg hír a hétfői mintavétel elemzésének eredményéről?

  VálaszTörlés
 3. Én nem hallottam róla! :( Talán Szabolcsék tudnak valamit. Hozzám (Bécsbe) kicsit lassan jutnak el a hírek. Mi is kaptunk mintát, de az még tudtommal előkészítés alatt van.
  Jövő héten a Nők Lapjában és az Élet és Tudományban is megjelenik cikke Szabolcsnak a kitörésről!

  VálaszTörlés