2010. április 22., csütörtök

Rövid hírek az Eyjafjöll-ről

Frissítés: Tomi 21:33

Jó hír a pilótáknak! Jelenleg is alig található vulkáni hamu Európa felett, az is alacsonyabban, mint ~6 km. Még szerencsésebb képet jósol a London Vaac, melyet az alábbi képen meg is tekinthetünk:


A bekarikázott területeken 6160 m-nél nem magasabban vulkáni hamu van jelen a légtérben. A piros egy napnál nem régebbi, a zöld és a kék pedig annál régebben a levegőbe jutott hamut jelenti.


Frissítés: Balázs 20:58

Ki profitálhat az Eyjafjallajökull kitöréséből?

Izland! Talán nem is bánják annyira, hogy olyan sokat viccelődtek az amerikaiak a tűzhányó valóban bonyolult nevén!

Frissítés: Balázs 20:37

Az Izlandi Földtudományi Intézet összefoglalója a kitörésről április 22-én:

Eruption in Eyjafjallajökull

Eruption update 22 April
Similar situation as yesterday (see 21 April report)

Seismic tremor recorded by the Icelandic Meteorological Office: Some fluctuations, with a peak shortly after midnight 22 April related to a small flood of meltwater. Since the onset of the explosive eruption the tremor has overall been gradually increasing, with superimposed fluctuations.

Visual observations yesterday: Regular explosions at intervals of few minutes were observed in afternoon, with fluctuations in intensity and tephra content.

Frissítés: Balázs 17:59

Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján a kitörés stílusa, erőssége nem változott tegnap délután és ma délelőtt. A kitörési felhő továbbra is 3 km magasra emelkedik a kráter fölé. A földrengések tegnap délután kissé felerősödtek, de ma reggelre ismét gyengültek és ez az állapot egyelőre stabilnak tűnik.

A vodafone webkamerájának tanúsága szerint a kitörés ma is folyamtos hamukilövelléssel folytatódik, továbbá a kráterből az izzó kőzetolvadék lávatűzijáték-szerűen frecseg ki, ahogy az alább, a Tomi által bejegyzett videón is látható.

A felvétel a vodafone webkamerájával készült.


Frissítés: Tomi 16:46

A vulkáni aktivitás változásáról már korábban is írtunk. A most bemutatott kitörés a stromboli-típusú és a freatomagmás közti átmenetet képviseli, mely során hatalmas robbanások következnek be még a kürtőben és ez nagy erejű hanghullámokat indít el. A hullámfront a vulkán kürtőjéből kifele halad.
Ez a következő videón is jól megfigyelhető:
az Eyjafjöll kitörése, Pall Einarssonn izlandi geológus kommentárjával.

A vulkán okozta károk, az izlandi helyzet kapcsán nyilatkozott a BBC-nek Izland elnöke, Ólafur Ragnar Grímsson. Felhívja a figyelmet arra, hogy a szigeten a következő években, évtizedekben még számos kitörés lehet, ennél jóval nagyobbak is, így Európának, de akár a világnak is fel kell erre készülnie! A felvétel itt megtekinthető.
Mindkét felvétel angol nyelvű.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése