2010. április 30., péntek

Indonéz körkép

Indonézia vulkanológiai szempontból rendkívül érdekes terület, több rekordot is magáénak tudhat e téren. A Földön Indonéziában van a legtöbb aktív tűzhányó. A történelmi időkben a legtöbb (76) vulkán kitörését itt figyelték meg és még legalább ennyi van, amely még kitörhet. A legtöbb halálos áldozattal itteni vulkánok kitörései jártak (Tambora, 1815; Krakatau, 1883). A 76 vulkánnak 1171 kitörését jegyezték fel, mely a Földön leírt kitörések hatoda, ráadásul ezek 4/5-e a XX. században történt. Nem csoda hát, hogy jelenleg is több kitörésről számolhatok be.

Tongkoko - Celebesz

A vulkán (feltehetően) április 23-án kitört, ekkor hamufelhő emelkedett a magasba, melyről a Darwin VAAC munkatársai műholdképek alapján megállapították, hogy ~10,7 km magas volt.


Batu Tara - Komba

Április 25-27. közt kisebb kitörések voltak, melyek hamufelhője mintegy 2,1 km magas volt és 45-85 km-t sodródott nyugat és észak felé.


Dukono - Halmahera

Április 27-én műholdképeken vették észre kutatók (Darwin VAAC), hogy egy 3 km magas hamufelhő sodródik a hegytől északnyugat felé, akkor már 45 km-re ért a felhő a tűzhányótól.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése