2010. április 16., péntek

Egy kis történeti áttekintés

A médiában a repülőterek lezárása mellett (már csak Stuttgart tart ki egyedül Németországban, miután dél után bezárták München repterét is, miután Angela Merkel megérkezett - forrás: inforadio) a vulkáni hamufelhő terjedéséről szólnak a hírek, azt latolgatják, hogy vajon lesznek-e klimatikus következményei az izlandi kitörésnek. Néhány adatot hozok, amik arra mutatnak rá, hogy a mostani helyzet mennyire nem egyedi, a távolabbi és a nem is annyira messzi múltban is történtek hasonló, vagy ennél sokkal nagyobb méretű vulkánkitörések, amik, jelentős klimatikus hatással bírtak az egész világon.

  • Laacher See, Kelet-Eifel, Németország: a fiatal vulkáni képződményeiről híres németországi terület e tűzhányója 12,9 ezer éve tört ki, piroklaszt felhői Dél-Svédországtól Észak-Olaszországig terjedtek, tefrájának elterjedése az alábbi ábrán látható:

(ábra: Bogaard és Schmincke 1985, 1990)

Ugyan ez a vulkán is bírt klimatikus hatással, de az igazán mérhető, az emberi társadalom számára fontos kitörések a következők:
  • Laki, Izland, 1783: a 8 hónapig tartó kitörés hatására 1783 nyarán melegrekord, 1783-84 telén hidegrekord állt be, az USA átlaghőmérséklete néhány fokkal visszaesett, de az egész északi féltekén érezhető volt a kitörés hatása, pl. fojtó köd terjedt el, amely Budapesten is érezhető volt. Izland lakosságának 1/5-e meghalt, az állatok fele elpusztult.
  • Tambora, Indonézia, 1815: a történelmi idők legnagyobb robbanásos kitörése során 3 napnyi sötétség, és sűrű hamueső volt tapasztalható a vulkántól több száz km-re is. 1816 úgy vonult be a történelembe, mint "A nyár nélküli év", ugyanis a globális átlaghőmérséklet 0,4-0,7 °C-kal visszaesett.
  • El Chichón, Mexikó, 1982: a vulkán kitörési felhője körbejárja a Földet, mely hőmérséklet-csökkenéshez vezet. Elhíresül a "színes, vagy vulkanikus naplemente", mely az eget sötétben megvilágító égi jelenség, ugyanis a vulkáni felhőben lévő porszemcséken szóródik a napfény. A kék szín nagyobb mértékben szóródik (kis hullámhossza miatt), míg a narancssárga kevésbé, ezért látjuk sötétedés után is színesnek az eget.
Az origon a mostani izlandi kitöréshez kapcsolódóan is számolnak be vörös naplementékről.

  • Pinatubo, Fülöp-szigetek, 1991: a XX. század legnagyobb kitörése során szintén 0,5°C-os hőmérséklet-csökkenés volt tapasztalható globálisan.
Ezek mellett a nagy klimatikus hatásokkal bíró kitörések mellett eltörpül az Eyjafjallajökull mostani kitörése. Itt nem számíthatunk globális hőmérséklet-csökkenésre, vagy az egész glóbuszt többször bejáró kitörési felhőre, azonban a színes naplementékben érdemes gyönyörködni.

Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Legalább is egyelőre meg nem olyan mértékű a kitörés, hogy annak komoly klimatikus hatása legyen, de ha így folytatja...

    VálaszTörlés