2010. április 17., szombat

Eyjafjallajökull – Katla kapcsolat: kitör-e a Katla?

Az Eyjafjallajökull kitörés egyik fontos kapcsolódó kérdése, hogy vajon aktivizálódik-e a Katla? A www.hirado.hu ezzel a témával foglalkozó rövid hírének szalagcíme már egészen közelre vetíti ezt az eseményt: „Napokon belül egy nagyobb vulkán működését is beindíthatja az Eyjafjallajökull”.
Nézzünk egy kicsit e lehetőség hátterébe! Az Eyjafjallajökull-Katla kapcsolat azon alapul, hogy a jelenleg aktív tűzhányó két korábbi kitörése együtt járt a Katla kitörésével. 1612-ben egyszerre tört ki a két vulkán, míg az Eyjafjallajökull 1821-as kitöréséhez a Katla két évvel később csatlakozott.
A Katla kitörésétől való félelmet az jelenti, hogy ez Izland egyik legaktívabb tűzhányója, amelynek működéséhez pusztító iszapár (jökulhlaup) kapcsolódik, mégpedig a kitörés kezdete után már néhány órával, másrészt jóval nagyobb mennyiségű vulkáni hamut bocsát a levegőbe, mint az Eyjafjallajökull. A Katla az elmúlt 1000 évben legalább 20-szor tört ki, azaz évszázadonként átlagosan 1-2 alkalommal. Legutolsó kitörése 1918 októberében volt, amikor mintegy 1 köbkilométer mennyiségű vulkáni anyagot juttatott a felszínre. Összehasonlításként, az Eyjafjallajökull ennek kb. csak tizedét produkálta legutóbbi kitörései során. 1955-ben és 1999-ben valószínűleg kisebb jég alatti kitörései voltak a Katlának.
Az Eyjafjallajökull jelenlegi vulkáni működését megelőzően 1994 óta azért már zajlottak mélyben az események. 1994-ben és 1999-ben a vulkán alakváltozása és a földrengések kipattanásai arra utaltak, hogy friss magma érkezett a tűzhányó alá. Hasonlót tapasztaltak a Katla alatt is! Az 1999-2004 között magma feláramlás mennyisége azonban, az izlandi kutatók szerint 0,01 köbkilométer lehetett, azaz még jóval elmarad az 1918-as kitörés produktumától. A magmafeláramlás azonban megkönnyítheti a további kőzetolvadék utánpótlást és akár felgyorsíthat egy esetleges vulkáni kitörést is.
Jelenleg nincsenek rengések a Katla alatt, amint ezt az alábbi friss ábra (http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/) is mutatja:




Jelenleg a vulkanológusok több lehetséges jövőbeli kibontakozást látnak. A Katla kitörése nincs kizárva, de ez nem a közeli napokban várható! Egy-két éves távlatban viszont ennek esélye megnőhet. Ebben az esetben is különböző forgatókönyvek léteznek a vulkáni kitörés lefolyását illetően. Ugyanakkor vannak további olyan izlandi tűzhányók, amelyek potenciálisan „bármikor” (nem véletlen szerepel idézőjelben ez a szó! Ez nem azt jelenti, hogy holnap történik, hanem azt, hogy néhány éven belül jó eséllyel bekövetkezhet az eddigi tapasztalatok alapján!) kitörhetnek. Ide tartozik például a Hekla, ami a Katlához hasonló nagy kitöréseket produkál.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése