2010. április 1., csütörtök

1 hét vulkánokkal



Mintegy egy hete kezdtük el - némi tanakodás után, a Vulkánhíradó után - a tűzhányó blogot, hogy magyar nyelven is követhessük a nagyvilág vulkánhíreit. Esemény van bőven, nézzünk ezek közül néhány fontosabbat.

Eyjafjallajökull, avagy ahogy most már pontosabban nevezik Eyjafjallajökull/Fimmvörðuhálsi kitörés Izlandon. Talán egy új korszak? Néhány hete még élénk vita volt az Eruption blog-on (http://scienceblogs.com/eruptions/), hogy vajon lesz-e kitörés az Eyjafjallajökull jégsapkája alól? Kitör, nem tör ki? Milyen mélységből pattannak ki a földrengések? Egyre sekélyebben? Jön a magma felfelé? Izgalommal való várakozás volt és aztán a hétvége meghozta a sikert!... Ha egy vulkáni kitörést persze lehet annak mondani! Ebben az esetben azonban színpompás az előadás, a korábbi blog bejegyzésekben, a videofelvételeken és hát - egy újabb forradalmi változás - a folyamatosan képet közlő webkamerán (mila) keresztül erről mindenki megbizonyosodhatott! Az utóbbi napokban már-már úgy tünt csupán egy rövid kitörés zajlott, aztán egy újabb hasadék nyílt és újult erővel zajlik a kitörés! Mit hoz a vulkáni működés? Egyesek felidézik a Laki 1783-as kitörését, aminek globális környezeti hatása volt szerte az északi féltekén (l. részletesen: Társadalmakat megrengető vulkáni kitörések. Természet Világa, 2008/II. különszám, 35-38. oldal). Egyenlőre az körvonalazódik, hogy ez jót tesz talán Izland gazdaságának... megindult ugyanis a vulkánturizmus!

Egy másik érdekes hír: Szökőár-veszély Olaszországban? Egy tengeralatti tűzhányó (Marsili) kapcsán futotta be a sajtót ez a hír. Érdekes ez tudományos szempontból, természetesen, azonban legalább ilyen érdekes volt ez a hír abból a szempontból, hogy hogyan jelent ez meg a különböző mediában és hogy mi vezette Boschi urat, az INGV igazgatóját, hogy ügyesen bevigye a témát a sajtóba. Tanulságos történet!

Végül, még egy rövid szösszenet a végére: közeledik a Mt St Helens kitörésének 30. évfordulója! Érdekes beletekinteni ebbe a történetbe is, mert szintén nagyon tanulságos. A tűzhányó folyamatos szeizmikus megfigyelése csupán 1975-ben indult meg, azaz 5 évvel a kitörés előtt! A május 18-i kitörés előtt március 15-én, azaz bő két hónappal korábban kezdte jelét adni az addig szunnyadó vulkán, hogy fel fog ébredni. Március 20-án egy 4.2 magnitudójú földrengés már megbizonyosította a vulkanológusokat, hogy a vulkán feléledt az 1857 óta tartó csipkerózsika álmából. Ezután egyre gyakoribbakká váltak a földrengések, végül március 27-én az utolsó kétely is eloszlott: gomolygó füstfelhő jelent meg a vulkán felett. Ezt követően folyamatossá váltak a freatikus kitörések. Mi történt még? A következő héten újra fellapozzuk a Mt. St. Helens történetkönyvét!

Addig is kellemes húsvéti ünnepeket Mindenkinek! A vulkánok nem pihennek, tehát nemsokára visszajövünk!


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése