2010. április 26., hétfő

Eyjafjallajökul, Stromboli típusú kitörés

.
Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat és az Izlandi Földtudományi intézet tegnapi és mai jelentései megerősítették, hogy tovább gyengült a kitörés, ahogy az várható volt.
A kitörés stílusának változásáról már korábban a blogban is beszámoltunk, amit a hivatalos jelentés is megerősít: április 18. óta egyre kevesebb külső víz keveredik a felszínre törő magmához, amit a geológus kollégák terepi megfigyelései is alátámasztanak. A kitörés már tisztán magmás robbanásos jellegű. Vagyis a robbanásokat a magmából kioldódó gázok okozzák. Ez az oka annak, hogy nincs olyan erőteljes hamuszórás. A magma fragmentációjának, vagyis "széttöredezésének" mértéke ugyanis csökkent, így a kiszórt anyag átlagos szemcsemérete nagyobb. Az ilyen jellegű vulkáni működést Stromboli-típusú kitörésnek nevezzük. Ezen kitöréstípus az egyik leglátványosabb az úgynevezett szakaszos tűzijátékszerű működés következtében. A kitöréshez kapcsolódó robbanásokat 10-15 km távolságban is hallani lehet, ezt jelezték a vulkántól észak-nyugatra élők.
Az alábbi képek április 24-én készültek a vulkáni működés jelenlegi állapotáról. A felvételeken látható, hogy a kitörési felhő már nem olyan sűrű, mint a kitörés első néhány napján. Emellett a Stromboli-típusú működést jelző, vörösen izzó láva pulzáló kilövellése is megfigyelhető a szürkületkor készült felvételeken. Az alsóbb felvételen megfigyelhető, hogy a kráterből kiszórt hamu szürkére színezi a havat.

A kép 1,2 forrása: http://www.flickr.com/photos/47938994@N03/

kép 1, 2: 2010. 04. 24. icelandichelen/ Helen Maria Bjornsdottir

A kép 3 forrása: Izlandi Egyetem Földtudományi Intézet

Kép 3: 2010.04.24 - Þórdís Högnadóttir - 2
Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése