2010. április 29., csütörtök

Dél-amerikai jelentés

Dél-Amerika nyugati partja mentén számos aktív tűzhányó található. A vulkanizmus a Nazca és az Antarktiszi lemezek Dél-Amerika alá történő szubdukciójához, vagyis alábukásához kapcsolódik. Az ilyen tektonikai környezetben andezites, dácitos, estenként riolitos összetételű magmák képződnek, amelyek többnyire heves, robbanásos kitörések során jönnek a felszínre. Ahogy azt Szabolcs egy korábbi bejegyzésében említette, ezeknek a kitörések a mostani izlandi kitöréshez hasonló, sőt akár súlyosabb társadalmi és környezeti hatásai lehetnek.

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a távoli kontinens tűzhányói pihennek, csak kisebb "pöfékelésekről" szólnak a hírek.

Reventador (Ecuador): Az ecuadori geofizikai intézet (Instituto Geofísico-Escuela Politécnica Nacional) kutatói az április 20-i repülés alkalmakor, valamint az azt követő két nap során gőz- és gáz-felhőket figyeltek meg. Szintén a repülés során észlelték a déli lejtőn 200 m távolságba jutó robbanás okozta piroklaszt-árat. Bár a kedvezőtlen időjárás megakadályozta a műholdas megfigyelést 23-án, egy pilóta 4,9 km (t.sz.f.) magasságba emelkedő hamufelhőt jelentett. Április 26-án pedig egy gőz- és hamufelhőt figyeltek meg, ez azonban csak 500 m-rel emelkedett a kráter fölé.

Sangay (Ecuador): Április 21-én egy 6,7 km tengerszint feletti magasságba emelkedő hamufelhőt észlelt egy pilóta. A hamufelhőt a műholdképeken nem észlelték, bár elképzelhető, hogy ez felhős időjárásnak köszönhető.

Llaima (Chile): A chilei geológiai szolgálat (SERNAGEOMIN) erősödő szeizmikus aktivitást észlelt a tűzhányó alatt, így a készültségi fokozatot emelte, a jelenlegi színkód sárga.

Forrás: Global Volcanism Program

És végül egy kép, hogy mire képesek a dél-amerikai tűzhányók:

Reventador. A képet Thomas L. készítette (Forrás: PhotoAtlas)
Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése