2010. április 28., szerda

A legfrissebb hírek Izlandról, folytatódik az Eyjafjallajökull kitörés

.
Hella és Hvolsvöllur városában az autókat vékony hamulepel borította be, számoltak be a helyi lakosok április 27-én. A városok 45, 32 km-re vannak a tűzhányótól. Tehát a hamuszórás Izlandon belül továbbra is jelentős területeket érint. A kitöréseket kísérő erőteljes robbanások pedig 32 km távolból is hallhatók.
Az Izlandi Meteorlógiai Szolgálat és az Izlandi Földtudományi Intézet legújabb jelentése megerősíti, hogy az elmúlt 4 napban a kitörés stílusa nem változott.
A hamufelhő az április 26-ai mérések szerint 3-3.6 km magasra emelkedik a szél Ny-ÉNy felé sodorja. A hamufelhő világosszürke, szürke és sötétszürke színű, ami alapján változó hamutartalmú. A hamu egy része azonnal kiülepedik a vulkán oldalán. Ahogy azt az alábbi képen is megfigyelhetjük. A jég feketére színeződik a kiülepedő hamu következtében

A képet készítette: Sigrún Hreinsdóttir 2010. 04. 27. 12:00 GMT

Fehér gőzfelhő is a magasba emelkedik a hamufelhővel párhuzamosan, ami a felszínre lövellő izzó lávadarabok és a jég reakciójának a következménye. A kitörés egyik fő jellemzője továbbra is a hamuszórás mellett, hogy izzó lávacafatokat, vulkáni bombákat lövell ki magából a tűzhányó, amelyek 100-200 méterrel repítődnek a kráter fölé.
A kráter, amelyből felszínre tőr a magma körülbelül 50 méterrel mélyebben helyezkedik el, mint az őt körülvevő "jégüst" pereme.
A lávafolyás, amelyről korábban már beszámoltunk, a jégsapka alatt mozog és már 1 km-t tett meg északi irányba. A jégfelszín alatt mozgó láva megolvasztja a jégsapka alját, aminek hatására a jég teteje beszakad az alul létrejövő anyaghiány következtében.


A képet készítette: Sigrún Hreinsdóttir. 2010. 04. 27. 12:00 GMT
Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Szerintem hamarosan a Katla is ki fog törni (mint ahogy azt jósolták is), mivel eddig az Eyjafjallajökull kitörése óta nem volt alatta földrengés, de tegnap este volt kb.1,5-ös földrengés.Szerintem elkezdődött..
    Itt megtekinthető (24 óráig): http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/myrdalsjokull/#view=map

    VálaszTörlés
  2. Az a 1,5-es rengés még nem nagy dolog. A hátság mentén naponta több ilyen is van. Itt a teljes térkép:

    http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/

    VálaszTörlés
  3. Kedves ÉjszakaiAngyal!

    Valóban helyes a megfigyelés, hogy detektáltak földrengést a katla alatt. Ez jelezheti, akár azt is,h a magma mocorog a mélyben. A rengést igen az aktivitás felújulását azonban nem erősítették meg a legutolsó jelentésben:
    http://en.vedur.is/media/jar/Eyjafjallajokull_status_2010-04-28_IES_IMO.pdf
    (Az other marks-ban írnak a katláról!!!)
    Úgy gondolom én is, ahogy Tomi. Egyelőre sztem sem jelenthetjük ki, hogy a kitörés előhírnöke a rengés. De érdemes figyelni!

    VálaszTörlés