2010. április 19., hétfő

Ennek a fele sem tréfa!

Tegnap délután a hirado.hu-n az a hír jelent meg, hogy
"amikor Magyarország légterét elérte az izlandi tűzhányó hamufelhője, számos hazai nagyvárosban jelentősen megugrott a porszennyezettség a levegőben". Ebből a Levegő Munkacsoport rögtön összefüggést látott és azt a következtetést vonták le, hogy idézem: "Mindebből az valószínűsíthető, hogy az izlandi vulkáni hamuból érkező szennyezettség érintette a magyar lakosságot". Sőt, továbbmennek: "Ha valóban a vulkáni hamu került a talaj közeli levegőbe, akkor az abban lévő gázok és nehézfémek károsíthatták a szabadban tartózkodók, különösen az asztmások, tüdőbetegek egészségét". Ezután leszögezik, hogy "az érintett hatóságok tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket".
Nos, kutatóként úgy gondolom, hogy mielőtt súlyos következtetéseket von le valaki, előbb szükséges az adatok, megfigyelések gondos értékelése. Munkatársunk, már felvette a kapcsolatot az illetékesekkel, hogy megvizsgálhassuk a poranyagot. Ezelőtt, legfeljebb általános felvetéseim lehetnek: úgy tudom, hogy a vulkáni hamuanyag több kilométer magasságban volt hazánk felett és meglehetősen kis koncentrációban. A jelzett szemcseméret tartomány (néhány mikron) - úgy vélem, elméletileg - nehezen ülepszik le ilyen gyorsan ebből a magasságból. Ez főleg akkor igaz, ha azt vetjük össze, hogy a porszennyezettség növekedését már péntek este kimutatták, a hamufelhő pedig péntek éjszaka(vagy szombat hajnalban?) érte el csak hazánkat. Valami tehát nincsen rendjén, arról nem is szólva, hogy ebben a hamuanyagban nincsenek számottevő koncentrációban "gázok és nehézfémek", amik az egészséget károsítanák. Nos, összegezve, azt gondolom, ez fele sem tréfa, nem szükséges a pánikkeltés!
Mielőtt bárki ilyen következtetésre jutna, előbb ismerni kell a pontos adatokat, pédául azt, hogy 1. mi is van a felszín közeli poranyagban, van-e benne vulkáni hamuanyag? 2. ezek a mérési adatok mennyire kirívóak, az elmúlt időszakok trendjeit, azaz változásait nézve, azaz lehet, hogy máshol kell keresni az okokat? Gondolom, Nolinak is van/lesz ehhez megjegyzése.

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Lesz :-)
    1, amint írtam egy korábbi hozzászólásban, a kitett gyűjtőtálamban nagyrészt csak utcai port (legömbölyített oldalakkal) és némi pollent találtam. Ezek összmennyisége is jelentéktelen volt (Szabad szemmel nem látszott a tálban, cska a mikroszkóp alatt.)
    2, az éjjeli eső után a víz üledékét is megvizsgáltam, abban csak pollen volt... (kb 5% utcai por mellett)
    Igaz, a mikroszkópom csak 200x nagyítást tud, tehát ha részletgazdag képem nincs is, ám azt láttam, hogy élekkel határolt oldalúak vagy gömbölyűek-e a szemcsék. Amennyiben az információim helyesek, a vulkáni por nem gömbölyded.
    Sajnos a lakóhelyemen nem tudok nyilvános szállópor mérésről, amit meg tudtam nézni a helyi met. állomás méréseiben, az a SO2 volt (ezt, NO-t és O3-at mér), a vulkáni felhő ittlétekor (szombat reggeltől) kis mértékben nagyobb volt az SO2, mint az előtte és utána lévő napon, egyúttal viszont az O3 is ugyanilyen mértékben és ugyanakkor nőtt, ami gyanúm szerint arra utal, hogy mástól lehetett magasabb a két gáz aránya, nem a vulkántól. A NO nem változott, nyárias szmogképződés kizárva (a SO2 viszont a téli szmogra jellemző amúgy is), szóval bármi lehet... Bizonyára sokkal korrektebb információt ad majd az elemzésetek! Várom az eredményét!

    VálaszTörlés
  2. Közben megnéztem a KVVM honlapján a városunk P10 koncentrációjának változását 16-án (pénteken) 0 órától mostanáig, órás felbontásban, ezen nincs nyoma az esetleg kihullott pornak. Amit nem tudok: hogy történik a mintavétel, miként mérnek, s pontosan mekkora méretű szemcséket figyelnek (a P10, ha jól tudom, a 10 mikronos port jelenti, de gondolom, nem egy méret, hanem egy tartomány, amit figyelnek.)

    VálaszTörlés