2010. április 19., hétfő

Mi van a vulkán alatt?

Most tette közre az Izlandi Egyetem Földtudományi Intézetében működő Nordic Volcanological Center munkatársa, Páll Einarsson az alábbi modellábrát:



Az ábra azt mutatja, hogy a vulkánok alatt egy viszonylag bonyolult magmatározó rendszer alakul ki. Az Eyjafjallajökull alá 1994 és 1999 között felnyomult magmalencsékből végül 2010 máriusában tört felszínre a bazaltos kőzetolvadék, okozva a látványos lávaszökőkút, lávafüggöny kitöréseket. Később a központi kráter felé nyomult tovább fel a bazaltos olvadék, ahol keveredett egy nagyobb szilícium-dioxud tartalmú kőzetolvadékkal, ami létrehozta a jelenlegi vulkáni működés andezit magmáját.
Az ábráról az is kitűnik, hogy nincs közvetlen kapcsolat az Eyjafjallajökull és a Katla között a mélyben. Azaz a magmatározó rendszereik nem függnek össze. Jelenleg a Katla alatt van kőzetolvadék, de a szakemeberek szerint ennek mennyisége nem túl nagy. A helyzet azonban változhat, a szakemberek vigyázó szemei ezért a Katlára és természetesen a vulkán alatti folyamatokra is rászegeződnek.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése