2010. április 13., kedd

Eyjafjallajökull - véget ér a kitörés?

Valami változás történt a vulkánon.
Április 9-én a felszín deformációját figyelő műszerek jelentős változást mutattak: hirtelen néhol a kitörés előtti szintre való süllyedést/visszarendeződést észleltek. Ezt a kitörést tápláló kürtőben lévő magma nyomásának csökkenése okozhatta. Április 11-én a földrengések a kitörés előtti szintre álltak vissza, 12-én pedig intenzitásuk elérte a minimumot. Talán véget ér/véget ért a kitörés? Sajnos a közelebbi webkamera adása technikai okok miatt szünetel, így annak képe nem segít a kérdés eldöntésében.
Valóban, a régebbi hasadékból most már nem tör fel magma, csak a március 31-én felnyíltból. Természetesen lehetséges, hogy a most elcsendesedett hasadék újra feléled, vagy a magma új utakat talált a föld (és a jég) alatt, de a legutóbbi jelek inkább egy csendes végjátékot sejtetnek.
A lávafolyások eddig 1.3 km2 -t borítottak be, átlag 10-20 m vastagok. Az új vulkáni salakkúpok közül a legmagasabb 82 méter magas.

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Ha nem is a kitörés ért véget, a látványos, turistabarát része talán igen.
    A gleccser alatt este 11-kor rengéssorozat kezdődött, még az éjjel evakuálták is a gleccser közelében lévő farmokat, lezárták az utakat, mivel feltételezik, hogy jég alatti kitörés várható. Egyelőre nincs nyoma áradásnak, de amint kivilágosodik, átrepülnek a terület felett.

    VálaszTörlés
  2. http://http.ruv.straumar.is/static.ruv.is/vefur/gosmyndir_eyjafjallajokul.wmv
    Átrepültek megvizsgálandó az új kitörést a gleccser alatt.

    VálaszTörlés