2010. április 16., péntek

Nyugaton a helyzet változatlan

Mi a helyzet a légiközlekedéssel?

Fél Európában lezárták a reptereket, rengeteg járatot töröltek. Az Európai Légiközlekedési Felügyelet jelentése szerint a felhő nagyon lassan mozog és sokáig elég sűrű tud maradni ahhoz, hogy a repülést megakadályozza.
Csütörtökön először a következő országok zárták le reptereiket: Egyesült Királyság, Írország, Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország, Belgium, Hollandia. Ezt követően 24 repülőteret zártak le Észak-Franciaországban, köztük a Charles de Gaulle-t is, mely a legforgalmasabb. Nem sokkal később a németországi Berlin, Hamburg és Frankfurt következett. Ez azt jelenti, hogy Európa 3 legforgalmasabb légikikötője - Heathrow, London, Charles de Gaulle, Párizs, Flughafen Frankfurt, Frankfurt - nem küld és fogad gépeket! Ma már Lengyelországban is bezárták a reptereket Krakkó és Rzeszow kivételével. Ausztriában ma késő délután kezdik lezárni a repülőtereket. Eközben az észak-svéd repülőtereket újra megnyitották a forgalom előtt.
A felhő hatása nem csak Európát érinti, a Qantas, Japan Airlines, Korean Air, Singapore Airlines és a Cathay Pacific mind törölték európai távolsági járataikat.
Érdekesség, hogy a közlekedésben beállt káosz miatt sok európai uralkodó távol kellett maradjon Margit dán királynő 70. születésnapi ünnepségéről, valamint egyes légitársaságok szerint a repülési korlátozást vasárnapig nem lehet majd feloldani és így a tiszteletüket leróni kívánó állam- és kormányfők sem tudnak majd aznap Varsóba utazni Lech Kaczynski volt lengyel elnök temetésére.

Meddig tart még?

Einar Kjartansson az Izlandi Meteorológiai Szolgálat geofizikusa szerint a kitörés a jég alatt felnyílt fél kilométeres hasadékból még napokig vagy hetekig is eltarthat. Figyelmeztet, hogy a vulkán legutóbbi kitörése két évig tartott!

Hova sodródik a hamu a levegőben?



Csütörtök kora reggel a hamufelhő (Ash cloud) már elérte Skóciát





A hamufelhő terjedése Európában tegnap hajnaltól ma hajnalig




Közeli kép a kitörésrőlA hamufelhő elérte Bergent is,
a zivatarfelhőkben kondenzációs magvakként lehet jelen. (Norvégia)

Források:

Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. Azt hiszem most az európai államok is megtapasztalják, hogy mivel is jár egy vulkánkitörés:P...eddig a távol-keleti kitörések hallatán nagy részük megvonta csak a vállát és ment tovább, milyen sokszor is hallottuk már,hogy "Mi köze van az itteni embereknek ahhoz,hogy pl. Indonéziában kitört egy tűzhányó???"...Most aztán az egész médiában az izlandi kitörés és a hamufelhő terjedése a vezető hír, ahogy megbénítja a légiközlekedést! És vajon mi lesz a folytatás? Azt majd a vulkán eldönti:D...

    VálaszTörlés
  2. A bergeni képen, nekem úgy tűnik, egy szép esőfelhő lebeg. Teljesen kizártnak tartom, hogy ilyen töménységű legyen a Bergent elért hamufelhő. Aminek látszania szabad, az derült ég esetén (tehát amikor nem zavarja időjárási felhő a látványt) opálossá váló égbolt, enyhén lehet sárgás beütésű a színe. Hasonlót kell elképzelni, mint amikor hozzánk Afrika felől porfelhőt sodor a légáramlatok sora. Ez a jelen kitörési felhő olyannyira ritkás, hogy semmiképp nem okozhat ilyen sötétszürke látványt az égen. Ha ilyen lenne, Bergent már centi vastagon borítaná a hamu. Hasonlítsd össze a vulkán közelében látott képekkel, azokon milyen a hamufelhő. Ez itt egy tipikus esőfelhő.

    Amúgy közben Közép-Angliából is kaptam hírt egy kedves barátomtól, miszerint gyenge záptojás-szag volt reggel.

    VálaszTörlés
  3. Noli!
    Köszönjük a fontos infókat. Nagy szerencse, hogy ennyi ismerősöd van arra fele. :) Azt hiszem mi is felkeressük az ottani barátainkat. Jelenleg Londonban és Norvégiában van ismerős. A felvétel valóban NAGYON kérdéses. A rendelkezésre álló infók alapján sztem sem hamufelhőt látunk a képen. Igyekszünk Bergenben tartozkodó barátunk vélemyényt kikérni.

    VálaszTörlés
  4. A felhős képen az aláírás kissé valóban megtévesztő. Nem a hamufelhő nagy sötét tömege az, hanem egy normális felhő, amiben azonban hamuszemcsék is vannak. Javítom.

    VálaszTörlés
  5. Évi megjegyézéséhez:
    http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-346576

    Ez a hír más miatt is érdekes... Az oroszok nem régiben rengeteg pénzt vontak meg attól a kutató gárdától (http://volcanism.wordpress.com/2010/01/27/kvert-to-cease-operations-as-russian-government-cuts-funding/), akik a kamcsatkai vulkánokat figyelik a nap 24 órájában. A vulkanológus társadalmban gyorsan körbejárt a hír. Aztán mégis engedett a nyomásnak az orosz állam és néhány napon belül visszavonták a pénz elvonást.

    VálaszTörlés