2010. április 19., hétfő

Eyjafjallajökul kitörés, frissítés

Frissítés Harangi Szabolcstól: 22:20
A mai nap meglehetősen fárasztó volt, mivel továbbra is az érdeklődés középpontjában van az Eyjafjallajökull kitörés, a várható további események, a hatásai stb. Délután a Duna Tv TÉRkép műsorában volt alkalmam kifejteni röviden véleményemet néhány kérdésben, este pedig már megjelent az mti-nek adott nyilatkozatom összefoglalása is. Remélem sikerült ezekben az esetekben is mértéktartóan és szakmai alapossággal megszólalnom. Azonban, nem kerülhetem meg, hogy ne szóljak arról is, hogy nem ez az egyetlen vulkánkitörés lehet még az életünkben, ami kihat mindennapi életünkre. Ha tudunk ezekről, akkor nem félni kell, hanem felkészülni rá!

Más.
A mai nap híradásaiban megjelent, hogy csökkent a vulkán működésének ereje és már láva folyik. Ez a hír jó lenne, mert azt jelentené, hogy a kürtő egy részét elzárta a felszínre törő magma anyaga és a freatomagmás robbanásos kitörések helyett a csendesebb és veszélytelenebb lávafolyás veszi át a szerepet. A webkamerákon megfigyelt képek azonban bennem kételyeket ébresztettek. A robbanásos kitörés intenzitása valóban csökkent, de ezek a kitörések nem szűntek meg, csak kisebb magasságba pöfékeli ki a tűzhányó a hamuanyagot (ez is jó hír). Nos, most jutott el hozzám a Nordic Volcanological Center közleménye: ebben azt írták, hogy a ma reggeli szeizmikus harmonikus rengések azt sejtették, hogy láva folyhat ki. Később, helikopterről végeztek megfigyeléseket, ahol az Izlandi Meteorológiai Intézet munkatrásai láva felfreccsenéseket véltek felfedezni, erről azonban fotók nem készültek. Fontos, azonban az a megállapítás, hogy egyelőre nincsen lávafolyás. A hamufelhő azonban 5-6 km magasságba emelkedik. Ez látható az alábbi magyar idő szerint 22:20-kor készült webkamera képen:


Más.
Az elmúlt napokban többször is szóba került a vulkáni működés klimatikus hatása. Sok minden elhagzott ebben az témában, úgy gondoltam, hogy megosztom a Vulkanizmus c. kurzusom egyik anyagát a nagyközönséggel, talán érdekes lehet (a file mérete 2.9 Mbyte).


Frissítés Balázstól: 21:47
További nagyszerű képek:
http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=43690

Ritától kaptam az információt, hogy egy újabb nagyszerű műholdfelvételt tett közé a NASA az Izlandi kitörésről! A felvétel 2010. április 19-én készült.



Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. Újra elérhetőek a webkamerák! Valahnúk-i kamera épp szépen kilövellő izzó anyagot mutat, nagyobb darabok is vannak benne. Pár képet gyorsan mentettem, itt vannak:
    http://picasaweb.google.hu/landy.gyebnar/000420ey#

    VálaszTörlés
  2. Szabolcs, jó lehet a tanítványodnak lenni, szép dolgokat okítasz az ifjaknak, remélem, értékelik! :-) Köszönöm, hogy megosztottad velünk a pdf-et! (Ha akad ilyesmid, és valamiért aktuális lesz, én személy szerint örömmel veszem, ha megmutatod.)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Noli!

    Köszönjük a nagyszerű képeket. Emlékeim szerint a képen látható Hawaii-,Stromboli-típusú működés eddig nem volt jellemző erre/ezekre a kráter(ek)re, ami a kitörés stílusának változását jelezheti. Vagyis a tisztán freatomagmás kitörés, magmás robbanásosba kezd átváltani. Ezen kitöréstípusok között nincs éles határ. Mindössze a magma/víz arány határozza meg, hogy milyen lesz a kitörés. Lávaszökőkút-, lávatűzijáték-szerű vagy sokkal inkább hamuszóró. Esetleg a kettő átmenete.

    VálaszTörlés
  4. Egy tegnapi közeli videó:
    http://http.ruv.straumar.is/static.ruv.is/vefur/Fyrstu_eldmyndirnar.wmv

    VálaszTörlés
  5. Egy csodaszép kép a webkameráról mentve:
    http://lh4.ggpht.com/_-BJWzKwFjeg/S80xFE-aPzI/AAAAAAAAUUU/b-jS-OPXLaI/meseszep.jpg
    A hegy felett a lencsefelhő (altocumulus lenticularis) is csodálatos, de így egyben egyszerűen meseszép!

    VálaszTörlés
  6. A vulkánok és a klíma kapcsán én is fríssitettem néhány gondolatot az erdélyi olvasóknak: http://think.transindex.ro/?p=1455

    Természetesen nem lehettem annyira igényes mint a vulkanológus kollégák (pl. Szabolcs kurzusa, kösz, hogy megosztotta), ezért a Tűzhányó bloggot is népszerűsítettem. Ott is és a www.gekko.ro hírolvasójában is.

    További jó munkát!

    VálaszTörlés