2010. április 29., csütörtök

Mi a helyzet Kamcsatkán?

.
A Kamcsatka-félsziget vulkanolólógiailag nagyon aktív terület, nincs idő, amikor valamelyik vulkánja ne törne ki. Jelenleg háromról írok rövid beszámolót.

Karimszkij

A vulkán folyamatosan működik, gyakran
emelkedik fel róla hamufelhő, mely 6 km magas is lehet és az alacsonyan repülő gépeket akadályozhatja a repülésben. A felhő délkelet felé sodródik, akár 130 km-t is megtesz, mielőtt feloszlana. A szeizmikus tevékenység átlag feletti, a kráterben pedig műholdról érzékelhető volt a termális anomália a múlt héten.

Kljucsevszkoj


Explozív és effúzív kitörések váltják egymást a vulkánon. A robbanásos kitörések hamufelhője akár 7 km magasra is felemelkedhet, a repülésre ez is veszélyt jelent. A stromboli-típusú kitörések a leglátványosabbak, ezekhez egy lávafolyás is kapcsolódik, mely folyamatosan növekszik. Erős termális anomáliát ennél a vulkánnál is észleltek, a gőz- és gázfelhők pedig akár 50-100 km-re is elsodródtak a hegytől.

A Kljucsevszkoj 2010. február 23-án. Fényképezte: Yu. Demyanchuk.

Shivelucs

E vulkán működése hasonlít a Kljucsevszkojéra, de a hamufelhők akár 10 km magasságba is emelkedhetnek, ami még veszélyesebb a légiközlekedésre. A hegy alatti szeizmikus tevékenység erősebb az átlagnál. A múlt hé
ten a hegy lejtőin lezúdult (feltehetően részleges dómösszeomlásból eredő) forró blokk- és hamuárak által felvert hamufelhők magassága is elérte a 4 km-t. Közben a lávadóm fumarola-tevékenysége közepes-erős, a dóm körüli termális anomália viszont nagyon erős.

A Shivelucs lávadómjának helyzete 2010. április 10-én. Fényképezte: S. Ushakov.

A KVERT honlapján további képeket lehet megtekinteni a vulkánokról:

Karimszkij

Kljucsevszkoj

Shivelucs

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése