2010. április 9., péntek

Vulkánok a Csendes-óceán nyugati peremén

Indonézia

Batu Tara

Április 5-én egy 2,1 km magas kitörési felhő emelkedett a hegy fölé, majd több mint 35 km-t tett meg észak felé a levegőben sodródva.

Dukono

Április 2-án kitört a vulkán. A hamufelhő 2,4 km magasságig emelkedett, majd 55 km-t sodródott dél felé, mielőtt feloszlott volna.

Japán

Shinmoe-dake

A Kirishima vulkáncsoport egyik tagja ez a vulkán, március végén kitört és tőle nyugatra vulkáni hamuval szórta be a talajt.

Suwanose-Jima

Április első napjaiban pilóták számos kisebb (1,5-3 km magas) hamufelhőt láttak a tűzhányóról felemelkedni. A felhők anyagát a gyakran változó irányú szél délnyugat, délkelet, kelt és északkelet felé sodorta.

Oroszország

Karimszkij

Március-április fordulóján több kitörést is észleltek a KVERT kutatói. A kitörési felhők akár 4,2 km magasak is voltak, és 250 km-re is eltávolodtak a vulkántól (általában kelet felé), amíg szét nem foszlottak a levegőben. Mindezek mellett erős termális anomáliát észleltek a kráterben műholdas megfigyelések során.

Kljucsevszkoj

Március 26. és április 2. között a vulkán szeizmikus aktivitása átlag feletti volt, néhány gázból és gőzből álló, kisebb mennyiségű hamut is tartalmazó kitörési felhő elérte az 5,3 km-es magasságot is. Ezek mellett stromboli-típusú kitörések is történtek, melyek alkalmával az izzó lávacafatok 300 m magasra repültek a kráter fölé, és lehullva a lejtőkön (klasztogenetikus) lávafolyássá álltak össze. Műholdról erős termális anomáliát észleltek a kráterben, március 30-án pedig egy 70 km-re kelet felé sodródó hamufelhőt.

Shivelucs

Március végén, április elején a szeizmikus tevékenység átlag feletti volt ennél a tűzhányónál is. Ez összefüggésben van a kitörésekkel, melyek hamufelhője akár a 4,7 km magasságot is elérte. Éjszakánként a lávadómból kiinduló forró kőlavinákat észleltek. Március 29-én délkelet felé 40-t sodródott a vulkán kitörési felhője, ugyanekkor erős termális anomáliát észleltek a vulkánon, míg április 3-án egy 3 km magas hamufelhő emelkedett a hegy fölé, majd délkelet felé sodródott.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése