2010. április 30., péntek

Santiaguito (Guatemala) kitörés április 26-án

Április 26-án, hétfőn kitört a guatemalai Santiaguito vulkán. A vulkáni hamufelhő 9 kilométer magasságba jutott fel. A vulkáni hamueső jelentősen csökkentette a látási viszonyokat, a környék iskoláit bezárták, a vulkán körüli 20 kilométeres körzetben repülési tilalmat vezettek be.



Kedden a kitörési felhő részleges összeomlása vulkáni törmelék árakat (piroklaszt ár) zúdított le a tűzhányó déli oldalán lévő völgyben. Hasonlóan erős vulkáni kitörés itt utoljára 1989-ben volt, amikor szintén repülési korlátozásokat kellett bevezetni.
A guatemalai Santiaguito vulkán viszkózus lávadómok együtteséből áll, amelyek a Santa Maria vulkán széles kráterében épültek fel. Ezek közül jelenleg az El Caliente lávadóm aktív.
A lávadómok 1922 óta épülnek a Santa Maria hatalmas (VEI=6, a 20. század egyik legnagyobb vulkáni kitörése volt!) 1902-es kitörése után visszamaradt kráterében. Akkor a tűzhányó legalább már 500, más források szerint több ezer éve (!) nem mutatott aktivitást. A környező lakosok nem gondolták, hogy a Santa Maria még kitörhet, a földrengések erre nem szolgáltak figyelmeztető jelként, mert ezek amúgy sem ritkák itt. A kitörést megelőzően bő fél évvel kezdődtek el a földrengések. A vulkán október 24-én tört ki és több mint 5 köbkilométer mennyiségű vulkáni hamut bocsájtott ki, ami mintegy 270000 négyzetkilométer területet borított be. A vulkáni hamut többezer kilométer távolságban is észlelték. Több mint 5000 ember esett áldozatul és még több ezren haltak meg ezt követő maláriában. Egyes források szerint a vulkáni kitörés következtében elpusztultak a környék madarai is és emiatt jelentősen elszaporodtak a szúnyogok. Ez utóbbi azonban lehetséges, hogy a környező vízhálózat megváltozása miatt következett be. A kitörést követően a tűzhányó délnyugati oldala megsemmisült és ezen a széles sebhelyen jöttek létre később a lávadómok.
Az alábbi képek a Santiaguito lávadóm együttest mutatják, továbbá a Caliente lávadóm jellegzetes robbanásos kitörését. Érdekes megfigyelni, hogy egy gyűrű alakú repedések mentén tör fel a vulkáni hamu. (Képek forrása: Richard Roscoe, Photovolcania)





Ugyanezt az érdekes kitörési típust mutatja egy 2008-ban készült holland amatőr felvétel is (Forrás: http://www.youtube.com/watch?v=Cy58xijSZlg).



Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése