2010. április 16., péntek

Kemenes Vulkán Park


E nap végére (hmmm, vagyis egy újabb nap elejére) még valami. Péntek délelőtt kerül sor a Kemenes Vulkán Park projekt támogatásának ünnepélyes aláírására. Így a holnapi nap történéseit Balázsnak és Tominak kell figyelemmel kísérni...
A Kemenes Vulkán Park ötlete már vagy 15 évre tekint vissza, ekkor kezdtem el diákjaimmal a modern vulkanológiai vizsgálatokat a Ság hegyen. A kutatások később átterjedtek a Kemenesalja más vulkán halmaira is, mint például a Kissomlyóra, valamint a Balaton-felvidékre is. A Ság hegy azonban kitüntetett szerepben maradt, hiszen itt oly módon tárul fel egy egykori tűzhányó belső szerkezete, ami világszerte ritka. A kősziklák, mint valami nyitott könyvlapok mesélnek lávaszökőkutakról, lávatűzijátékról, sötét hamufelhőkről, azaz egy vulkáni működés színes történéseiről.
A vulkán park ötletet aztán néhány éve felkarolta a celldömölki önkormányzat, valamint az Őrségi Nemzeti Park. Az NFÜ pályázat sikeresen vette mindkét akadályt, sőt a hiánypótlási kéréseket is, azaz úgy tűnik elindulhat a kivitelezés!
Tervek szerint lesz a Ság hegyen vulkánösvény, ismeretterjesztő kőpark és játszókert, a Ság hegy lábánál pedig a Vulkánház várja majd az érdeklődőket. Mi lesz benne? Beléphetünk egy magmakamrába, utazhatunk a Föld belsejébe, megismerhetjük a tűzhányók szemet gyönyörködtető, építő és romboló folyamatát és természetesen azt is, hogy miért működtek vulkánok a Kárpát-medencében? A tervek szerint egy olyan modern eszközöket is felhasználó ismeretterjesztő-szórakoztató fejlesztés valósulhat meg, ami egyedülálló lenne térségünkben és Európában is talán csak kettő van ilyen. Ahhoz azonban, hogy valóban segítse a kistérség turisztikai fejlődését, hogy valóban nagy számban fogadhassa a látogatókat, ahhoz az is kell, hogy merjünk végre nagyot is álmodni, hogy elhiggyük végre azt, hogy egy fejlesztés nem csak tőlünk 200 kilométerre nyugatra lehet sikeres, hanem nálunk is! Örök, idealista optimistaként bízom azonban ebben és remélem 2012 tavaszán - a 20. század egyik legnagyobb vulkánkitörésének (Katmai-Novarupta kitörés) centenáriumán - megnyitja kapuit a Kemenes Vulkán Park!

Best Blogger Tips

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyszerű hír! Jó látni, hogy ilyesmi is lehetséges, a Ság és környéke pedig megérdemli. Én kb. 2,5 éve voltam a Ságon/-ban életemben először, s végtelenül lenyűgözött! Nem hiszem, hogy van olyasvalaki, akit ne varázsolna el, ha egy "felvágott vulkán-torta" belsejében járhat! A geológiai érdekessége mellett az élővilága is varázslatos, a rengeteg szitakötő, sáska, amit ott láttam, csodás volt, illetve a sziklafalakon fészkelő ragadozó madarak is nagyszerűek. Sajnos csak fél napot tudtam ott lenni, pedig hetekig el lehetne bogarászni. Sok sikert kívánok a projekthez!!!

    VálaszTörlés
  2. Szépjónapot a Szerkesztőknek!
    Először is köszönetem a munkátokért, jó látni, hogy szakmai alapú blogok is vannak a témában! Magam is vonzódom a témához kisgyerek korom óta (Hédervári P. ismeretterjesztő könyvei kedvenc olvasmányaim voltak ebben és a csillagászati témában is)

    Szóval ez a Vulkán Park nagyszerű ötlet, ha megvalósul feltétlenül elmegyünk oda! A Ság hegy felderítése már régi tervem, de valahogy eddig mindig csak terv maradt, igaz a Somlóig és a Balaton felvidék csúcsaira sikerült eljutni... A verpeléti várhegy kis lávacsatornája is látványos vulkáni formáció, azt is érdemes felkeresni!

    Most pedig egy néhai vulkán kalderájának peremén lakva izgatottan olvasgattam a kiejthetetlen nevű izlandi vulkánokról. Kívánok a munkátokhoz sok kitartást: Nyözö

    VálaszTörlés
  3. Ha szabadna egy technikai jellegű észrevételt tennem: a bejegyzésekre hasznos lenne tageket tenni, hogy az egyre gazdagabb anyagban könnyebben el lehessen igazodni!

    VálaszTörlés
  4. Üdv mindenkinek! Én itt élek Celldömölkön és talán annyira nem is tűnik fel, hogy micsoda nagyszerű lehetőség ez, hogy itt lakom, mert ez természetesnek tűnik számomra. De jó érzés, hogy mások is ilyen jó véleménnyel vannak az új Vulkán Parkról. Ha elkészül reméljük együtt csodálhatjuk majd meg!

    VálaszTörlés