2010. április 18., vasárnap

Folytassa, vulkán!

Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a kitörés továbbra is folyamatos, a vulkáni hamufelhő 5-8 km magasságba emelkedik, előbb dél felé fújja a szél, de kissé távolabb már a nyugati szelek hatására Európa irányába halad a felhő. Emellett újabb jökullhlaupok kialakulására is lehet számítani.
Sajnos nagyon sűrű a felhőzet, így a webkamerák nem sokat mutatnak, de érdemes többször rápillantani, ha a szél elfújja az esőfelhőket, látni lehet a kitörést.
A London Vaac legújabb jelentése szerint hétfőn is lesz még bőven vulkáni hamu a légtérben, mint azt az alábbi kép is mutatja.

A térképeken látható színes vonalakkal határolt területek azt jelentik, hogy különböző magasságokban mennyire terjedt el a vulkáni hamu. A színek jelentése a következő:
piros: 0-6.32 km között (tengerszint felett)
zöld: 3.16-11.06 km között

A légtér továbbra is zárva marad a legtöbb ország felett

A BBC hírei szerint az európai járatok 3/4-ét törölték, mintegy 20 ország felett tilos repülni, sok helyütt még hétfőig meghosszabbították a légtérzárlatot. A következő országok teljes légtere le van zárva: Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Finnország, Németország, Írország, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság.
Részleges a légtérzár a következő országokban: Franciaország (Párizs és az ország északi része hétfőig), Olaszország (északi része hétfőig), Norvégia (középső és déli területek) Spanyolország (északi fele).
Magyarország teljes légtere hétfő délig biztos zárva marad!
Érdekes hír, hogy a KLM és a Lufthansa egyes gépei felszálltak, hogy megvizsgálják, milyen kárt okoz a hamu. A földet érés után ellenőrizték a gépeket és semmilyen elváltozást, kárt nem tapasztaltak, így remélik a légtérzár mielőbbi feloldását, ami azonban valószínűleg nem történik meg előbb csak az ő kedvükért.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése