2010. április 16., péntek

Káosz, szervezetlenség...

.
Frissítés: 18:02
114 millió euró kiesést okozhat a British Airlines-nak, ha a hétvégén folytatódik a légtér zár. Képesek túlélni a légitársaságok egy 1 hetes légtérzárat, a gazdasági válság után nem sokkal??
http://www.icelandreview.com/icelandreview/daily_news/?cat_id=16567&ew_0_a_id=360907
Frissítés: 16:43
Akövetkező napokban érdemes lesz a napfelkeltét vagy napnyugtát nézni. Igazán gyönyörű színekben pomázik majd az égbolt.

Frissítés:
15:55
Nálunk Este 7kor kezdődik a légtér zár!
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-346597

Bizony nem probléma mentes a nagyszámú utazó más útvonalakon történő elszállítása.
"Hosszú sorok alakultak ki viszont a bécsi Nyugati pályaudvaron (Westbahnhof), mert sokan vasúttal indulnának tovább. A rendszerint üresen tátongó váróteremben most a kasszáktól a peronokig állt a sor. Az osztrák szövetségi vasúttársaság (ÖBB) a rendkívüli helyzet miatt megsokszorozta a személyzet létszámát, és különvonatokat indít." (inforadio.hu)

Frissítés: 15:36
Lezárják az Osztrák és a Szlovák légteret is. Közeledik a hamufelhő!
http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-346581

frissítés:
Olvastam néhány hírt és úgy tűnik a tegnapi káoszból szép lassan sikerül kilábalni.
http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-346528

Az izlandi kitörés során a légkörbe juttatott vulkáni hamu megbénította az európai légiközlekedést. Hosszú sorokban kígyózik a tömeg a reptereken. Ahogy Tomi bejegyzésében olvashatjuk, vasárnapig is eltarthat a rendkívüli helyzet.
Sajnos a webkamerán jelenleg nem látható, mi történik a tűzhányón. Amikor délelőtt kicsit kevésbé volt felhős az idő, úgy tűnt számomra, továbbra is ontja magából a tűzhányó a hamufelhőt. (Ha valakinak van pontosabb információja, kérem ossza meg velünk).

De ebben a bejegyzésben elsősorban nem a vulkánkitörés aktuális állapotáról szeretnék beszámolni.

A kialakult kaotikus helyzet egyértelműen rávilágít arra, amit Szabolcs tegnapi bejegyzésében olvashattunk. Nekem csak néhány kérdésem lenne a nyugati jóléti társadalmak vezetőihez:

Hol vannak a segítők, akik a reptereken százával sürögnek-forognak, hogy tájékoztassák az embereket a kialakult helyzetről?
Hova mehet, aki akár 3-4 napig is a reptéren kell, hogy vesztegeljen?
Ki segít nekik eligazodni, főként ha nem az adott ország, város lakói?
Ki szervezi, hogy az alternatív útvonalakon (vasút, közút) nagyobb fennakadás nélkül érhesse el mindenki az úticélját, akinek a gépe nem szállhatot fel? (Elképzelhetjük, mi történik például ha a repterekről az embereket szervezés nélkül áttereljük a vasúti közlekedésre.)
Egyáltalán vannak a reptereken emberek, akik bizonyos standokon 3-4 nyelven tájékoztatják az utazó közönséget, arról, mik az új fejlemények, ki milyen alternatív útvonalon folytathatja az utazását, stb.?

képek a reptereken kialakult helyzetről: http://galeria.index.hu/kulfold/2010/04/16/meghosszabbitottak_a_legterzarlatot/?current_image_num=9&image_size=ml

Egyelőre nem olvastam ezen kérdéseimre megnyugtató válaszként szolgáló hírt.
Talán mára, holnapra sikerül kiépíteni és megfelelő szintre felhozni azokat az információs és segítő bázisokat, ahol mindezen feladatokat ellátják.
De a felkészületlenség és káosz eluralkodásáról szóló hírek nem ezt támasztják alá. A felkészületlenség egyértelműen látható. Csak Szabolcs szavaira tudok visszahivatkozni. Mikor vesznek végre komolyan bennünket (geológusokat) a világ vezetői, és ismerik be, hogy a Föld tőlünk függetlenül működő bolygó? 4.5 milliárd éve létezik, él, és mi csak egy megtűrt faj vagyunk rajta. Igenis fel kell készülnünk a mostaninál nagyobb katasztrófák kezelésére is, bármit is diktál a rövid távú politikai érdek.

Végül pedig néhány gondolat arról, milyen létjogosultsága van egy vulkanológusnak Magyarországon:
A blog bejegyzői, akik kis országunkban a vulkanológiai kutatások mellett tették le a voksukat, nagyon is jól ismerik azokat a kérdéseket, hogy: Mi, vulkanológia? Nincs is vulkán Magyarországon! Mit szeretnél ezzel kezdeni a jövőben? stb. Most biztos azt gondolja mindenki, hogy ezek a kérdések csak laikusok szájából hangzottak el. NEM! Bizony szakmán belül, más geológusoktól is gyakran kapunk hasonló kérdést egy-egy tudományos konferencián az előadásunkat követően. Tisztában vagyunk vele, hogy a mi munkánk révén nem lesz olcsóbb a kenyér holnaputántól és nem fognak többet keresni az emberek. De az izlandi helyzet igenis rávilágít arra, hogy még egy vulkanológiai szempontból jelenleg inaktív területen, mint a Kárpát-medence, is szükség van azokra a szakemberekre, akik ilyen helyzetekben tudásuk révén tanácsokkal láthatják el az ország vezetőit. Ez nem jelenti persze azt, hogy mától százával kell képezni a vulkanológusokat, de azt sem, hogy semmi szükség ránk. ...és hát ki tudja, talán nálunk is felnyílik majd egy hasadék..De ez már Szabolcs asztala!
.
Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

  1. Van rá esély,hogy gyűjthetek mintát az aláhulló hamuból?:)

    VálaszTörlés
  2. Minden valószínűség szerint nálunk nem hullik majd hamu! A hamufelhőt a kitörés kb 10 km magasra lőtte fel. A vulkáni hamu jelenleg ebben a magasságban közlekedik valahol a troposzféra sztratoszféra határán. Szóval sajnos nem valószínű. Ha mégis sikerülne beszerezni belőle, akkor azt szívesen megvizsgálnánk. :)

    VálaszTörlés
  3. Ahogy Balázs is írta, nekünk a hamufelhő nem hullást jelent majd, hanem csak színes (narancsos-vöröses) napkeltét, esetleg napnyugtát holnap. Ilyen távolságban már eléggé "felhígult" a felhő és jellemző, hogy a troposzféra felső felében úszik, 10,5 km felett pedig várhatóan elég ritka lesz a biztonságos repüléshez. Persze ettől még nem nyitnak ki a repterek, mert azt a magasságot el is kellene érni, amit csak a felhőn át tudnának megtenni.

    VálaszTörlés
  4. köszi a válaszokat,akkor nem élem nagyon bele magam:)

    VálaszTörlés
  5. A holnapi napfelkelte és naplemente viszont maradandó látvány nyújthat. Ha már a hamuhullást nem "élvezhetjük". :)

    Örültünk a kérdésnek, nagyon is fontos dolgot feszegetett! :)

    VálaszTörlés