2010. április 16., péntek

Téves a WHO jelentése

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése, miszerint az érkező hamufelhő elől zárkózzanak be az emberek valójában vaklárma.
Páldy Anna az Országos Környezetegészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa azt nyilatkozta, hogy Magyarországon nem jelent veszélyt a hamufelhő. Valóban, az ide érkező felhő már javarészt aeroszol méretű hamuszemcsékből áll, melynek anyaga a troposzféra/sztratoszféra határon mozog majd és még az esetleges esőzések során sem fog számottevő hamuszemcse "kimosódni" belőle. Ezzel szemben, ahogy korábban Gabi és Dóri is írták, érdemes figyelni holnap a napfelkeltét, várhatóan szép színes (narancsos-vöröses) lesz az éjfél után ideérkező hamufelhőtől. Kis szerencsével a napnyugtánk sem lesz hétköznapi. A jelenség tiszta idő esetén bárhonnan megfigyelhető lesz.

Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Egy kis segédanyag látványészleléshez.
    Ami biztosan NEM vulkanikus hatású: amikor a felhők színeződnek el. Sokszor egy látványosan piros, narancsszínű felhő alkonyatkor, hajnalban képes megtéveszteni az óvatlan szemlélődőt, de a vulkáni anyagot derült égrészen, tiszta égen lehet látni. Ha van is 1-2 felhő, a szín nem a felhőkön, hanem az égi háttéren kell, hogy látszódjék. Én egyébként nem számítok az elmúlt évekhez hasonló szépségű pirkadatra holnap, azt nem zárom ki, hogy a hamufelhőtől sávos lesz az ég, de örülnék, ha megcáfolnának a tények. Az biztos, hogy nézni fogom.
    A WHO jelentést azoknak kéne megfogadni, akik a vulkán alatt lesik a hamut, ott valóban hasznos lehet. Nyilvánvalóan nem hazánkra, vagy más az európai kontinensen élőkre vonatkozik a veszély. A WHO emberei kicsit túllőnek a célon megint (lásd még: világjárvány lesz a sertésinfluenzából). Az ok nélküli riogatással legalább akkora hibát követnek el, mintha valódi veszély esetében nem jeleznének.

    VálaszTörlés
  2. Reménykedem a szép pirkadatban, mert már rengeteg ismerősnek ajánlottam, hogy érdemes lesz megtekinteni...

    Igen! Sajnos a WHO mostanában nem áll a helyzet magaslatán. Talán többet kellene olvasniuk a blogot. :) Vagy jobb szakértőkre lenne szükségük.

    VálaszTörlés
  3. Napnyugtakor nem tapasztaltam semmi vulkáni eredetű tüneményt még. Nagyon párás volt a levegő, rémes átlátszósággal, aztán később még egy hülye felhőtömb is bejött...
    A Nap viszont nagyon vörösen ment le, vagyis még a láthatár felett kb. 3 fokkal eltűnt a közelgő felhősávban. A légköri pára/homály olyan erős volt, hogy szabad szemmel kényelmesen bele lehetett nézni még akkor is, amikor úgy 10 fok magasan volt még.

    VálaszTörlés