2010. május 7., péntek

Hírek, Információk...Tűzhányók: intenzívebb az Eyjafjöll működése

Frissítés: 14:15, Szabi
A vulkáni működés továbbra is intenzív, sőt úgy tűnik, hogy a tegnapi eseményekhez képest is hevesebbek a kitörések! Nem könnyű egy webkamerán keresztül értékelni azt, hogy vajon mi is történik, tehát a következtetéseknek van egyfajta bizonytalansága, de úgy tűnik nekem, hogy a kitörés jellege subpliniusi jellegűvé vált. Ez azt jelenti, hogy a robbanásos kitörést alapvetően a magmában lévő gázok irányítják, nem a környező olvadékvízzel való keveredés. A robbanásos kitörés hevessége azonban már túlmegy az egyszerű stromboli-típusú lávatűzijáték kitörésen. A vulkáni hamu elterjedése is meglehetősen nagy, tehát a subpliniusi besorolás helyénvaló lehet. Figyelemre méltó az alábbi webkamera (Mila Hvolsvelli) kép. A kitörési felhő magassága megközelíti az április közepére jellemző magasságot, bár azt nem éri el (kb. 8 kilométer magasnak becsülöm)! Elképzelhető, hogy az elmúlt napokban feltörő friss magma "elkezdett dolgozni" és ez okozza a hevesebb kitörési fázist!A következő napokban várható, hogy jelentőseb elterjedésű lesz a vulkáni hamufelhő, a kérdés csak az, hogy az uralkodó szelek merre hajtják majd a vulkáni anyagot? A londoni VAAC előrejelzése szerint úgy tűnik a Brit-szigeteken lévők fellélegezhetnek, a spanyolok viszont most szembenézhetnek a hamufelhő hatásának...Frissítés: 11:55, Tomi
Nagyon érdekes képet mutat a hőkamera a Þórólfsfelli megfigyelőpontról. A képen a meleg színek jelentik a forróbb területeket, a hidegek pedig a hidegebbeket. Jól látható, hogy emelkedik fel a forró hamufelhő (szaggatott nyíl jelzi a kitörés helyét) és abból már a kráterhez közel hullik a hamu, amit a vastag felhőből lefele húzódó, melegebb területet mutató narancssárga sávok jelölnek. A kamera képén megjelent a lávafolyás is, mely kis vörös-fehér pötty a narancssárga háttéren, a fekete folytonos nyíl jelzi a képen.


Hőkamerás kép az Eyjafjöll kitöréséről Þórólfsfelli felől


Frissítés: 11:25, Szabi
Kitisztult az idő, a Vodafone és Mila Hvolsvelli webkamerákon látható a sűrű hamufelhő:

Frissítés: 10:25, Tomi
Ahogy az utóbbi bejegyzésekben többször is közöltük, a vulkán működése változik. Jelenleg a robbanásos kitörés erősödik - akár 9 km magasra is felemelkedik a hamufelhő és a kibocsátott hamu mennyisége is nagyobb, a lávaöntő kitörés pedig gyengült. Ennek ellenére várhatóan a lávafolyás el fogja érni a Gígjökull gleccser alatti tereplépcsőt és akkor egy nagyon látványos "lávaesés" alakulhat majd ki.
Az megnövekedett hamumennyiség és a magas felhő miatt ismét veszélybe kerülhet Európa légiközlekedése. Egyelőre csak Írország északnyugati repülőtereit zárták le a mai nap 13:00-ig (helyi idő). Azonban ha nem változik a helyzet, akkor Nyugat-Európa több repterét is lezárhatják. A London VAAC legfrissebb jelentése itt látható.
A vulkánból feltörő kén-dioxid mennyisége is növekedett, erre Noli is felhívta a figyelmet. Az alábbi műholdfelvételen jól látható a tegnapelőtti helyzet, az Eyjafjölltől Cornwallig húzódik a kén-dioxidban dús felhő.


A kén-dioxid dús felhő Nyugat-Európa felett. Forrás: NOAA

Bár Izland déli része felett sűrű felhőtakaró úszik, néha kissé kitisztul az ég és akkor a webkamerákon fel-feltűnik a hamufelhő. Két képet készítettem a Hvolsvelli kamera adásából, két perces eltéréssel.


A Hvolsvelli kamera képei ma délelőtt 10 óra körül


Balázs, 0:33
 • Eyjafjallajökull, Izland: Az IMO és az Izlandi Földtudomány Intézet legfrissebb jelentése megerősíti a korábbán már általunk is megfigyelt, leírt eseményeket. A kitörés az elmúlt két napban jóval hevesebb, robbanásosabb, míg az effuzív rész gyengült. A vulkáni hamu május 6-án ~6-9 km-es magasságba tört fel. A hamufelhőről készült legfrissebb (május 4-i) műholdképek a NASA honlapján tekinthetők meg (közelről, távolról). A hamuoszlop szégyenlőssé vált, egész nap ködbe burkolódzott, ami megnehezítette a webkamerás megfigyelését. Kora reggel azonban még lehetett látni valamit a hamufelhőből. A Pórólfsfelli webkamerához egy hőkamerát is felszereltek, így már akár a ködön is átláthatunk.
 • Megjelent a Smithsonian Intézet legfrissebb heti jelentése. Benne a hét eseményei a tűzhányók szemszögéből.
 • Még egy kis Izland... Teljesen véletlenül bukkantam egy a Grimsvötn 2004-es kitörését nagyszerűen leíró és képekkel is gazdagon illusztráló oldalra. Nem mellesleg a mostani működést megelőzően ez volt az utolsó kitörés a szigeten.
 • Alig néhány napja olvastam, hogy indult egy nagyszerű honlap a hét vulkánfotója címmel. A VPOW Richard Roscoe fejéből pattant ki. Aki rátéved az oldalra semmiképp ne mulassza el a Links szóra kattintást. Web címek hada ugrik majd elő. Az oldalakon elképesztő fotók tekinthetők meg rengeteg vulkánról és azok kitöréseiről.
 • Izlandról - Hawaiira: Egy ilyen kirándulás hallatán nyilván sokan habozás nélkül pakolnák össze a bőröndjüket. Valóban mindkét helyen zajlanak az események. Míg Izlandon főként a hamuszórás, Hawaii-n a lávafolyások okoznak problémát. A láva egy lakóházat is veszélyeztethet, egyelőre azonban "csak"a 130-as úton és egy kilátónál okozott némi izgalmat.
Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

 1. Kicsit kéndioxidban is belehúzott az Eyjafjöll:
  http://wdc.dlr.de/data_lib/METOP-A/GOME2/L3/SO2/VCD/NRT/GDP-4/daily/2010/05/GIF/GL/GOME2.L3.COMP.SO2.20100506.GL.gif
  (a link végén a dátumot lehet változtatni, érdemes megnézni az előző napokat is, jól tükrözi a kitörés változását ez is, sajnos a mai képen még nincs meg Izland és térsége, pár óra múlva odaér a műhold.)

  VálaszTörlés
 2. Megnéztem az április közepén készült képeket, amikor a legerősebb volt a kitörés. Sztem most ismét megközelíti a hamufelhő magassága az akkorit. Kedvezőtlen széljárás esetén talán ismét kapunk némi vukáni hamut.
  Érdemes összevetni például a Hvolsvelli április közepi és ezen bejegyzésben közölt képeit.
  április 16.:
  http://4.bp.blogspot.com/_2M5lS1JEDMU/S8i9Tb9MUBI/AAAAAAAAAJE/5hM7ikWyKUk/s1600/eyjafjallajokul_6c.jpg

  VálaszTörlés