2010. május 13., csütörtök

Eyjafjöll: vulkáni hamu innen és onnan

Frissítés: 21:42 Balázs

Az Eyjafjallajökull hamufelhője 2010. május 13-án. A felvételt Árni Sigurðsson készítette a felhők felett.

Jelentések:

  • Megjelent a Smithsonian Intézet heti jelentése, amiben olvashatunk az Izlandon kívüli vulkánkitörésekről is. A csendes-óceáni tűzgyűrű ismét jeleskedett a vulkánkitörések terén az elmúlt héten. A Soufriere Hills egész csendes, így az Atlanti-térségben csupán Izland tartja a frontot.
  • Az IMO és az Izlandi Egyetem Földutományi Intézetének mai jelentése megerősíti a megfigyeléseinket. A vulkáni hamu délután négyig volt, amikor 9 km magasra is fellövelt a tűzhányó kráteréből. A webkamerás megfigyelést továbbra is nehezíti a felhős idő.

Frissítés: 17:30, Szabi
Erősödik?
A mai napon a vulkán félénken elbújt a felhők mögé. Most azonban előbukkant a Mila webkamerán a kitörési felhő és akárcsak délelőtt, most is úgy tűnik, hogy mintha erősödne a vulkáni kitörés, a vulkáni hamu nagyobb magasságba jut fel, mint az elmúlt napokban... Kiderül majd az esti IMO jelentésből!



Frissítés: Szabi, 12:00
Merre megy a vulkáni hamu?
Most már két forrásból is figyelni lehet a vulkáni hamu terjedését a következő napokban. Az első két modell ábra a Norwegian Institute for Air Research (NILU) előrejelzése május 14-re, illetve május 18-ra. Az első ábrán látható, hogy két részre szakadt a vulkáni hamufelhő: az egyik az Atlanti-óceán medencéjének középső része felett kavarog, a másik most indul el Izlandról. A hosszú távú előrejelzés szerint a két hamuanyag néhány nap múlva egyesül és egy ciklonnal Európa középső része felé halad...




A rövid távú előrejelzést - május 14-re - megerősíteni látszik a VAAC friss előrejelzése:




Frissítés: Tomi, 10:54

Vulkáni hamu eladó!

Egy izlandi cég nagyon érdekes vállalkozásba kezdett. Az interneten palackozott vulkáni hamut árul, mely az Eyjafjöll kitöréséből származik. Nem csak a netes vásárlók örömére teszik ezt, mivel Reykjavík turistákra szakosodott üzleteiben is kapható. A hamut a begyűjtés után átszitálják, megszárítják és már palackozzák is. A palackok kinyithatók, így a hamut ki is szórhatjuk a tenyerünkbe. A Nordic Store honlapján akár rendelhetünk is.


A vulkáni hamu ilyen kis, 1,5 deciliteres üvegben kapható.


Forrás: Ice News



Frissítés: Szabi, 10:00

Az Eyjafjöll kitörésében lényeges változás nincsen, a vulkáni hamu továbbra is 5-6 kilométer magasságba emelkedik. Most ismét tiszta az idő Izland déli részén, a Vodafone webkamera magyar idő szerint 10:00-kor az alábbi képet mutattta:



A földrengések száma továbbra is csekély, tegnap 4, ma eddig két földrengés pattant ki a vulkán alól, ezek jórészt a földkéreg alsó részéből származnak. A földrengések esetleges okáról egy korábbi híradásban számoltunk be.

Az Izlandi Meteorológiai Intézet honlapján Ólafur Sigurjónsson fotói alapján érdekes megvilágítást adtak a vulkáni hamufelhő színéről. A napi jelentésekben minden alkalommal jelzik, hogyan változik a hamufelhő színe. Általában az mondható, hogy minél sötétebb, annál nagyobb benne a vulkáni hamu mennyisége. A szín azonban egyéb tényezőktől is függ, mint például a fényviszonyoktól, a napsütés erősségétől, a napállástól, a fénykontraszttól és a levegőbe kerülő gázok által okozott szmogtól is. Az alábbi két kép - mindkettő a vulkán közelében lakó Ólafur Sigurjónsson felvétele - május 7-én készült, a baloldali este felé, a másik 3 órával később, este 9-kor. Az első fotón sötétszürke a hamufelhő, erős a kontraszt a kék éggel és az alacsonyan lévő fehér felhőkkel. A jobboldali képen a barnába hajló színt a napsugarak okozzák, a Nap kisebb szögben világítja meg a vulkáni hamut, a fény így jobban szóródik.




Best Blogger Tips

4 megjegyzés:

  1. Valóban. Ma délelőtt, amikor rákukkantottam a picasa webalbum képeire nekem is pontosan ez volt a benyomásom. (Szinte felugrottam a székből.)
    Számomra is úgy tűnik mintha magasabbra emelekedne a hamufelhő a kráterből, valamint kicsit mintha "vaskosabb" lenne.

    VálaszTörlés
  2. Az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálatának délelőtti jelentésében továbbra is 5.5-6.5 km-t írnak a hamufelhő magasságára.

    http://www.metoffice.gov.uk/weather/europe/volcano/volcano_blog.html

    VálaszTörlés
  3. Ma délután a képek alapján én 7-7.5 km-t becsültem, amikor a legmagasabb volt.

    VálaszTörlés
  4. Attól tartok nyertem egy túró rudit... ;)

    VálaszTörlés