2010. május 20., csütörtök

Eyjafjöll: Így néz ki a vulkáni hamu! - Elcsendesedik az Eyjafjallajökull?


Frissítés:
Balázs, május 23. 22:42

A vulkáni működés jelenleg (kattinson a képre a nagyításért):


Továbbra is gőz- és gázfelhő áramlik ki a vulkán kráteréből.

Frissítés:
Balázs, május 23. 19:00


Elcsendesedik az Eyjafjallajökull?

Az IMO és az IES legutóbbi jelentésükben a kitörés erőteljes gyengüléséről számolnak be. Nagyon óvatosan fogalmaznak, de az olvasható ki a jelentésből, hogy vélhetően befejeződik vagy esetleg szünetelni fog a kitörés.

A kráterből kiáramló felhő mindössze 3 km magas, hamutartalma nagyon csekély. Alapvetően egy gáz- és gőzfelhő emelkedik a tűzhányó fölé. Hamuhullást sehonnan nem jeleztek. A kráter közelében a hőkamerás vizsgálatok alapján körülbelül 100 °C-os hőmérsékletet észleltek. A magma mozgásához köthető szeizmikus rezgések közel a kitörés előtti szintre zuhantak vissza.

Azonban óvatosan kell fogalmazni! Emlékezzünk vissza, hogy egyszer már a tűzhányó működése azt jelezte, hogy álomba szenderül a vulkán, aztán a korábbinál jóval hevesebb kitörések történtek április 14-én. Továbbra is nagyszámú földrengést detektálnak a tűzhányó alatt. Meg kell jegyezni, hogy a földmozgások ezen fajtáját a földkéreg mozgása is eredményezheti, anélkül, hogy magma mozogna benne. Ezzel azonban csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy erősen mozgolódik a föld a tűzhányó alatt, aminek jelenleg nem tudjuk a pontos okát, és akár újabb magmacsomag érkezését is jelezheti. Ennek azonban ellentmondanak egyéb szeizmikus adatok. Így egyelőre az IMO és IES által kiadott vélemény mellé állva, annyit mondanék, hogy erőteljesen gyengült a vulkáni aktivitás az Eyjafjallajökull tűzhányón.

Az alábbi két felvétel az elmúlt 2 nap kitöréseit mutatja:

1. kép: Május 21-én készült az Eyjafjallajökull vulkán kráteréről. A tűzhányóból itt még hamutartalmú felhő emelkedik a magasba. (The eruption site ca 18:00 21 May 2010. Photo: Sigurlaug Hjaltadóttir. )
2. kép: Talán az Eyjafjöll utolsó hamufelhője a jelen kitörési ciklusban?! A felvétel május 22-én készült. (Flight over Eyjafjallajökull at 14:15 yesterday, 22nd May 2010: Possibly the last ash explosion. Photo: Steinunn Jakobsdóttir. )


Frissítés: Balázs, május 21. 16:40

Újabb hírek és képek a csendes-óceáni tűzgyűrű vulkáni működéséről!

Frissítés: Balázs 18:45

A bejegyzéshez kapcsolódik a következő videó, amelyben egyrészt izlandiak szájából hallhatjuk az Eyjafjallajökull pontos kiejtését, másrészt a vulkáni hamuról, egész pontosan a kitörés során aláhúlló hamu következményeiről láthatunk egészen közeli felvételeket. Érdekes tanulság, hogy ez az apró szemcse, amely olyan kicsi, hogy igazán jól csak elektronmikroszkóppal vizsgálható , nagy tömegben elég sok "kellemetlenséget" okoz. Bár a videó nyelve spanyol (ha jól tévedek), a képek magukért beszélnek.

Bejegyzés: Szabolcs 15:50

Eyjafjöll: Így néz ki a vulkáni hamu!

Az ELTE Kőzettan-Geokémiai tanszéken működő Vulkanológiai csoport tanulmányozza többek között az Eyjafjöll kitörés vulkáni képződményeit is. Eddig a vulkáni kitörés első napjának (március 20) kőzetmintáját (egy kis bazalt salakdarab), valamint egy május 1-i vulkáni hamu mintát (a vulkáni hamu Þorvaldseyri farmról származik, amit erős hamuhullás ért a vulkáni kitörés során) kaptunk Mónos János baráti közreműködésével. A vulkáni hamut mikroszkóppal és scanning elektronmikroszkóppal, valamint Weiszburg Tamás (ELTE Ásványtani tanszék) segítségével röntgendiffrakciós módszerrel vizsgáljuk és rövidesen kémiai összetétel meghatározást is végzünk a kőzetüvegen és az ásványokon is! Eredményeinket természetesen itt is majd röviden bemutatjuk, addig is álljon itt egy-egy előzetes kép a vulkáni hamuról (a képeket a csapat tagja, Bendő Zsolt készítette):

Ez a mikroszkópos kép két pici vulkáni hamuszemcsét mutat, mindkettő kőzetüveg darab, amiben apró hólyagüregek vannak. Ezek a kitörő magmában lévő gázbuborkékok helyeit képviselik. A vulkáni üveg színe bazaltos összetételre utal, de ezt majd kémiai vizsgálataink még pontosítják.

A következő kép még nagyobb nagyítással mutatja a vulkáni hamuszemcséket. Ezek scanning elektronmikroszkóppal készültek:


Ezek a képek is azt mutatják, hogy a vulkáni üvegszemcsék üregesek, azaz a robbanásos kitörést részben vagy teljesen magmás gázok hajtották, a magma szinte felhabzott a kitörése előtt.

A vulkáni hamu származási helye pedig itt látható:



Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

  1. A blogon nem rég közzétett nagyszerű videóhoz
    (http://tuzhanyo.blogspot.com/2010/05/eyjafjoll-hogy-mukodik-vulkan.html) a felvétel készítőjének kommentárja a bbc honlapján tekinthatő meg:

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8695652.stm

    Valamint a bbc felvétele a kitörésről április 19-én:

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8629940.stm

    végül egy érdekes videó arról, hogyan hat a vulkáni hamu a repülőgépek hajtóművére

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8632572.stm

    VálaszTörlés
  2. Egy újabb földrengés-sorozat a Eyjafjöll alatt, Az ilyen eseményeket, eddig kétszer is a kitörés felerősödése követte május 6-án és május 13-án is. Most elemzem a rengések hipocentrumának változását elsősorban az idő függvényében. Addig is az IMO honlapjén közzétett adatok az alábbi linken érhetők el. Ismét volt két rengés a Katla alatt is.
    http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/myrdalsjokull/

    VálaszTörlés
  3. Végre közelről is látni egy kicsit a szemcséket!!! Nagyon jók a SEM képek is!!! Fel vagyok dobva :-)
    Köszönet és várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  4. Az izlandi hamu csak nem rég érkezett meg, ezért késlekedtünk az eredményekkel. A magyarországi és a finnországi mintákból sajnos nem sikerült használható preparátumokat készíteni. :(
    A következő héten (szombaton) lesz lehetőségünk a kőzetüveg és a kőzetalkotó ásványok szöveti és kémiai elemzésére. Ennek segítségével a magma kitörés előtti fejlődését lehet feltárni. Igyekszünk mihamarabb beszámolni az újabb eredményekről. :)

    VálaszTörlés
  5. egy gyönyörű kép, amely május 23-án készült:

    http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/05/24/article-1280813-0935B5E2000005DC-78_634x422.jpg

    és egy webkamera képekből összetett videó:

    http://www.youtube.com/watch?v=2G4UHpHAZZU

    A vulkánon továbbra is csak gőz- és gázemisszó zajlik a webkamerák tanúsága és az IMO-IES jelentés alapján.
    http://en.vedur.is/media/jar/Eyjafjallajokull_status_2010-05-24_IES_IMO.pdf

    VálaszTörlés