2010. május 4., kedd

Eyjafjöll: Intenzívebb kitörések, több vulkáni hamu

Frissítés (17:00)
Intenzívebb vízgőz felhő a lávafolyás mentén, valamint egy nyugati webkamera (Mulakot) felvétel.
A vulkáni kitörés magyar idő szerint 17:00-kor:





Frissítés (15:00)
Újra kitisztult az idő és mind a Mila, mind Vodafone webkamerán követhetők az izlandi események. A korábbiakhoz (déli bejegyzés) képest nincsen alapvető változás. A vulkáni hamufelhő továbbra is kb. 5 kilométer magasságba emelkedhet. Az előtérben lassan ereszkedik le a lávafolyam a Gígjökull gleccservölgyben, miközben felolvasztja az útjába eső jeget. Ezt a felszálló fehér vízgőz felhő mutatja. Még előrébb látható az is, hogy mindez erős olvadékvíz kiáramlással jár. Az izlandi szakemberek 3oC-os hőmérsékletet mértek a Gígjökulltól 2 kilométerre.
A további történéseket nem könnyű előrejelezni. Habár úgy tűnik, hogy némi olvadékvíz is bekerülhetett a kürtőbe és ez intenzívebb robbanásos vulkáni működést és több hamuanyagot jelent, ez azonban nem utal arra, hogy a vulkán visszatér az április közepi heves kitörési fázishoz.
Érdekes, figyelni a földrengéseket is. A hipocentrumok egy közel észak-déli vonal mentén sorakoznak. Elképzelhető egy hasadék felnyílása - egyelőre a mélyben. Alapvető változás tehát nincs a vulkánműködésben, csupán most kicsit intenzívebb a kitörés, kérdés, hogy a földrengések mélysége és erőssége hogyan alakul a következő időszakban?
A vulkáni kitörés magyar idő szerint 15:00-kor:




Frissítés (13:00)
Újra látható a kitörés! A Vodafone webkamerán, valamint a Mila Þórólfsfelli webkamerán ismét követhető, ahogy sötét vulkáni hamufelhő emelkedik fel a kráterből! Az előtérben a láva útját kísérő kisebb, fehér vízgőz felhő figyelhető meg. A vulkáni hamuanyag kilövellése meglehetősen intenzívnek tűnik, sokkal erőteljesebb, mint az elmúlt napokban! Úgy tűnik ismét a forró magma és hideg olvadékvíz kölcsönhatása érvényesül és freatomagmás típusú a kitörés jellege. Ez több vulkáni hamuanyagot juttathat a levegőbe.
A vulkáni kitörés magyar idő szerint 13:00-kor:




Frissítés (12:30)
Az elmúlt 24 órában jelentősen nőtt a földrengések száma az Eyjafjöll alatt. Az elmúlt napokban nem sok földrengés pattant ki a vulkán alól, bár a harmonikus vibrációs rengések mindennaposak voltak. Ez utóbbi földrengés típus a magma feláramlásához kapcsolódik. Az elmúlt 24 órában azonban hirtelen megugrott a mélyből kipattant rengések száma, amit az alábbi ábra is mutat (forrás: Izlandi Meteorológiai Intézet)



A földrengések kipattanási helye meglehetősen mélyen van, 12-16 kilométer mélyen, vannak emellett azonban 1-2 kilométer mélységű hipocentrumok is. Elképzelhető, hogy a mélyből esetleg újabb magmaanyag áramolhat a vulkán alá.

10:05 bejegyzés
Az Izlandi Meteorológiai Intézet és az Izlandi egyetem Földtudományi Intézetének tegnap esti jelentése intenzívebb vulkáni működésről számolt be. Sajnos a tegnapi nap folyamán szinte végig felhőben volt az Eyjafjöll vulkán, azonban dél körül volt egy rövid időszak, amikor a felhők mögött kibukkant a sötét vulkáni hamufelhő:


A webkamera képen jól látható, hogy nagyobb magasságba emelkedik a vulkáni hamuanyag, mint az elmúlt napokban. Az izlandi jelentések szerint 5-5,5 kilométer magasságba jutott fel a vulkáni hamu. Összehasonlításképpen a korábbi napokban maximálisan 2-3 kilométer magasba emelkedett a vulkáni anyag.A vulkán környezetében is sűrűbbé vált a vulkáni hamuhullás. A helyszínen dolgozó szakemberek erős robbanásokat hallottak.
Mindezek alapján az feltételezhető, hogy a kürtőbe olvadékvíz kerülhetett és keveredett az izzó kőzetolvadékkal, ami nagyobb erejű - freatomagmás - robbanásos kitöréshez vezetett. A jelenleg uralkodó szelek ismét Európa felé térítik el a magasba jutó hamufelhőt, ezért van szükség repülési korlátozásra a Brit szigetek felett.
Felerősödtek a vulkáni harmonikus vibrációs rengések is, amelyek arra utalnak, hogy újabb magmaanyag nyomul fel a vulkán alatt. Van tehát még utánpótlás!
Ez az intenzívebb vulkáni működés azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a következő napokban tovább erősödik a kitörés és újabb területek felett kell majd légtérzárat elrendelni (de nem lehet ezt teljesen kizárni sem... a vulkáni működés szeszélyesen változhat). A vulkáni működés továbbra is enyhébb az április közepi időszakhoz képest. A lávafolyás már 3 kilométerre jutott a kürtőtől, útját fehér vízgőz felhő kíséri, ahogy a jeget megolvasztja és az olvadékvizet felhevíti. Eközben a kürtőben alapvetően lávatűzijátékszerű kitörések zajlanak, amit olykor - mint tegnap is - freatomagmás kitörések szakíthatnak meg.

Best Blogger Tips

2 megjegyzés: