2010. május 19., szerda

Eyjafjöll, vulkáni hamu mérleg: eddig a Balaton vízmennyiségének hetedét lövellte ki a vulkán

Az Eyjafjöll vulkán kitörése tovább folytatódik, a vulkáni hamufelhő pulzálva 7 kilométer magasságba jutott fel a tegnapi nap folyamán. A 2 hónapja tartó kitörés eddig több szakaszban zajlott. Először bazaltos magma lövellt a felszínre a Fimmvörduháls mentén nyílt hasadékból, aztán március 14-én egy alapvetően új kitörési szakasz kezdődött, ahol andezites magma és a megolvasztott gleccserjég olvadékvizének keveredése heves robbanásos kitöréseket okozott, a vulkáni hamufelhő pedig több napra megbénította Európa légiközlekedését. Mintegy egy hét alatt elzáródott a víz útja a kráterbe és a robbanásos kitöréseket ezután alapvetően a magmás gázok feszítő ereje hajtotta. Egy intenzívebb robbanásos működés zajlott aztán május 5-6-án, majd ismét csendesedett a tűzhányó, május 14-én pedig újra erősebb kitörésbe kezdett egy-két napig. Most megint egy viszonylag csendesebb kitörési periódusban vagyunk, ez azonban még mindig jelentős vulkáni hamu kitöréssel jár. Jelenleg a hamufelhőt a szelek északkeleti irányba viszik, Európa tehát egyelőre fellélegezhet.


Vastag vulkáni hamu Seljavellir egyik házán - Ari Tryggvason felvétele (Izlandi Meteorológiai Intézet)

Az eddigi vulkáni működés során kb. 250 millió köbméter vulkáni anyag került a felszínre. Ez a mennyiség a Balaton össz-vízmennyiségének kb. hetede - és a vulkáni működésnek még nincsen vége. Az Eyjafjöll kitörés lassan az elmúlt évszázad legnagyobb izlandi vulkánkitörései közé kerül, ez a vulkáni hamumennyiség már meghaladja a Hekla, legutóbbi 1991-es, illetve 2000-es kitöréseinek kirobbantott hamuanyagát. A Katla 1918-as kitörése során azonban kb. 1000 köbkilométer mennyiségű vulkáni anyag került a felszínre. Még egy adat: a becslések szerint másodpercenként 200 tonna vulkáni hamuanyag kerül ki a vulkán torkából - ez azt jelenti, hogy másodpercenként kb. 170 Opel Astra-nak megfelelő tömegű vulkáni hamu jut a levegőbe...

Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Valóban gyengül a kitörés! A UK met office legutóbbi jelentése szerint jelenleg "csak" 5-6 km-re lövi fel a vulkáni hamut a tűzhányó!

    http://www.metoffice.gov.uk/weather/europe/volcano/volcano_blog.html

    VálaszTörlés