2010. május 3., hétfő

Két éve kezdődött a Chaiten vulkán kitörése!

Két éve, azaz 2008. május 2-án szinte minden előjel nélkül kitört a chilei Chaiten vulkán. A kitörés előtt a tűzhányó csak kis figyelmet kapott. A geológiáját alig ismerték, a legutolsó kitörése 9400 éve volt, és semilyen jel nem utalt arra, hogy a vulkán ébredezne. Chaiten egy Chile 120 tűzhányója közül, és az emlitett okok miatt nem számított komoly fenyegetésnek, igy a 2008-as kitörés előtt nem is figyelték meg.
Mindössze 36 órával a kitörés előtt egy távoli, a tűzhányótól 300 km-re eső műszer szeizmikus aktivitást észlelt. Április 30-án néhány nagyobb vulkano-tektonikus földrendést detektáltak, amelyeknek a száma május 2-ra 20/ órára emelkedett. Helyi idő szerint hajnali négykor kezdődött meg a kb. 6 órán át tartó nagy erejű, robbanásos (pliniusi) kitörés. A hamufelhő 21 km magasságba emelkedett. Az ezt követő napokban csak kisebb hamufelhőket figyeltek meg, mígnem május 6-án, majd 8-án egy-egy újabb pliniusi kitörés történt, amelyek során a hamufelhő 20 km magasságig emelkedett. A hamufelhők magassága ellenére csak kisebb törmelékárak keletkeztek a hamufelhő összeomlásából, amelyek nem jutottak el messzire. A lávadóm építő fázis valószínűleg május 10-12-án kezdődhetett, a tűzhányóról azonban továbbra is kisebb-nagyobb gőz- és hamufelhőket figyeltek meg. A vulkán, bár változó intenzitással, de azóta is folyamatosan aktív.
A hatóságok válasza a kitörésre meglehetősen gyors volt. Május 4-án, néhány nappal a városra lezúduló iszapár előtt, kiürítették a vulkán lábánál fekvő 5000 fős Chaiten várost. A kutatók javaslatai alapján két zónát határoztak meg a vulkán körül 30, illetve 50 km-es sugarú körben. Valamint május 4-én megkezdődött a megfigyelőrendszer kiépítése a vulkánon.
A kitörésnek súlyos hatásai voltak Chile-ben és Argentítában egyaránt. A Chaiten városára lezúduló laharok és iszapárak közel 12 millió dolláros kárt okoztak, a hamuszórás miatt le kellett zárni a helyi reptereket, valamint a kitörés súlyos pusztítást okozott a helyi vegetációban és vadállományben is.

Képek a 2008-as kitörésről (Lara, 2009).


A The Volcanism Blogon angol nyelven olvasható egy hosszabb tanulmány a kitörés ökológiai hatásairól.

Forrás:
Lara, L.E. (2009): The 2008 eruption of the Chaiten volcano, Chile: a preliminary report - Andean Geology, 36, 125-129. Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése