2010. május 5., szerda

Eyjafjöll: heves robbanásos kitörések és lassan lefelé ereszkedő láva...


Magyar idő szerint 11:30-kor
a következőképpen foglalható össze az Eyjafjöll vulkán működése, támaszkodva az Izlandi Meteorológiai Intézet jelentésére, valamint egyéb forrásokra.

A vulkáni működés a korábbi napokhoz képest felerősödött, amiről a tegnapi nap folyamán a Tűzhányó blogban is folyamatosan beszámoltunk. A vulkáni hamufelhő 5-6 kilométer magasságba emelkedik. A vulkántól kelet-délkeletre, mintegy 60-80 kilométer távolságban is meglehetősen erős hamuesőt jelentettek, a látótávolság csökkent. Az intenzívebb vulkánkitörés több hamut lövellt a levegőbe, amit a jelenleg uralkodó szélirány kelet felé hajt. Ennek a következménye a Brit szigetek feletti légtérzár.
A láva tovább folyik északi irányba és lassan ereszkedik lefelé a Gígjökull gleccser mentén. Útját felemelkedő fehér vízgőz felhő kíséri, ahogy a láva felolvasztja a jeget. Jelenleg a láva frontja mintegy 4 kilométerre van a krátertől és rövidesen, egy meredek tereplépcsőn keresztül elérheti Markarfljót medencét. Ezt a látványos lávazuhatagot - amennyiben az idő is tiszta lesz, nem úgy mint most - mind a Vodafone, mind a Mila Þórólfsfelli webkamerán is lehet majd látni. Hogy mikor? Becslések szerint péntek-szombat körül történhet mindez.
A földrengések közül a harmonikus vibrációs rengések intenzitása csökkent, azonban továbbra is 1,5-2 magnitudójú földrengések pattannak ki a tűzhányó alól 12-20 kilométer mélységből. Ennek oka még nem ismert, elképzelhető, hogy újabb magmaadag készül felfelé vagy éppen repedések, hasadékok keletkeznek. E folyamat esetleges felszíni következményére (pl. intenzívebb vulkáni működés) azonban még napokat, heteket is várhatunk. Elképzelhető az is, hogy csupán egy mélybeli magmafeltöltődés történik és a kőzetolvadék nem halad tovább felfelé. Ebből a szempontból fontos látni azt, hogy a rengések hipocentruma hogyan változik a következő napokban, illetve hogyan változik a felszíni magasság (hogyan lélegzik a vulkán)?
A Katla továbbra sem mutat semmi jelt arra, hogy a közeli napokban felébred!

Photo: Ólafur Sigurjónsson. A felvétel 2010 május 4-én készült 12:00 órakor GMT

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Sajnos kicsit pontatlan a status report-ban a földrengések kipattanásának mélysége. A legtöbb valóban a kéreg alsó részén pattant ki, de volt kb 4-5 db 5-6 km-nél sekélyebb hipocentrumú rengés is!

    http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/myrdalsjokull/#view=table

    VálaszTörlés
  2. Így igaz, valóban két helyről, egy sekélyebb és egy nagyobb mélységből pattannak ki a földrengések. Ezek közül most a mélyebb kap talán nagyobb figyelmet.

    VálaszTörlés