2010. május 6., csütörtök

Eyjafjöll: újratöltve?

A rossz időjárás következtében csak tapogatózni lehet, hogy mi történik a felhőtakaró alatt? A figyelem azonban még mélyebbre irányul: mi történik a felszín alatt? Egy korábbi bejegyzésben már szóltam arról, hogy a vulkáni kitörések megértéséhez, esetleges jövőbeli kitörések előrejelzésében mennyire fontosak a vulkán alatti magmakamrában vagy magmatározókban zajló folyamatok. Az elmúlt napokban felerősödtek a földrengések az Eyjafjöll tűzhányó alatt, amiről korábban is beszámoltunk. A földrengések kipattanási helyei (hipocentrumok) kezdetben mélyen 18-23 kilométer mélységben voltak, majd egyre inkább feljebb kerültek. Az elmúlt 24 órában 8-13 kilométer mélyről pattant ki a legtöbb rengés, ami mellett folyamatosan sekélyebb rengések is megfigyelhetők, a hipocentrumok itt 1-3 kilométer mélységben vannak. Az izlandi szakemberek rámutattak arra, hogy a 3-5 kilométer mélységközben hiányzó hipocentrumok azt jelzik, hogy itt lehet a kitörést tápláló magmakamra.



A földrengések gyakoriságából és a hipocentrumokból arra lehet következtetni, hogy friss magma érkezik a tűzhányó alá, ami a sekély mélységben lévő magmát kitörésre készteti. Két további megfigyelés is alátámasztja ezt a feltételezést: a GPS mérések lassú felszínemelkedést mutatnak, ami a vulkán alatti magma növekvő feszültségével hozható összefüggésbe. Emellett, úgy tűnik növekszik a kiáramló kén-dioxid koncentráció is. Ez pedig azt jelezheti, hogy friss bazaltos magma érkezett a vulkán alá. A vulkáni működésnek tehát közel sincs még vége , sőt elképzelhető, hogy a következő napokban intenzívebb kitörések lesznek.
Tegnapi jelentések szerint a lávafolyás már elérte az 500 méter tengerszint feletti magasságot. A lávanyelv 200 méter széles, amelyben egy 30-60 méter széles lávacsatorna van. Az izzó lávafolyam nem látható, mert a gleccserjég alatt halad lefelé. A tegnap közölt képek is mutatják, hogy a felszínen csupán az figyelhető meg, hogy a gleccserjégből kisebb-nagyobb üregekből dől ki a felolvasztott és felhevített olvadékvízből származó vízgőz felhő. Rövidesen megjelenhet a láva a Gígjökull gleccservölgy alatti meredek tereplépcsőn!
A robbanásos kitörés tovább zajlik a központi kürtőben. A sötét hamufelhő 5,5-6,5 kilométer magasságba emelkedik, ami a tűzhányótól délkeletre már 8 kilométer magason van. A legfrissebb VAAC jelentés szerint a hamufelhő déli irányba húzódik tovább, a következő napokban talán fellélegezhetnek a Brit-szigeteken...

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Május 15.-én indulnánk, és 25.-én jönnénk vissza Hollandiából. Szerintetek mik az esélyek? Ricsi

    VálaszTörlés
  2. Hmmm, nehéz ezt megjósolni, a tűzhányók szeszélyesek... ahogy közeledünk 15-e felé azért egyre pontosabban láthatjuk a következő napok eseményeit.

    VálaszTörlés