2010. május 12., szerda

Eyjafjöll: nincs változás a vulkáni működésben, de merre megy majd a vulkáni hamu?

Frissítés: 17:30, Szabi
Egy érdekes hamufelhő terjedés előrejelzést találtam a Norwegian Institute for Air Research (NILU) honlapján. Az animáció néhány napra előre mutatja, hogyan és milyen sűrűségben terjed a vulkáni hamu! Az előrejelzés nem túl bíztató Európának...




Déli jelentés
A vulkáni működésben alapvető változás nincsen, a vulkáni hamufelhő 5-6 kilométer magasra emelkedik fel. A robbanásos kitörések intenzitásában kisebb fluktuációk vannak, tegnap délután például erősebbek voltak a kitörések, a hamufelhő sötétebb volt, azaz több vulkáni hamut tartalmazott, amint azt a Vodafone webkamera mutatta (még mielőtt ismét felhőbe burkolózott a tűzhányó):


A vulkán alatti intenzív földrengések az elmúlt 24 órában elmaradtak. Érdekes a helyzet, egyelőre úgy tűnik nem jön újabb friss magmautánpótlás. Ez azonban nem jelenti a vulkáni működés végét, a sekély magmakamrában még van bőven elegendő kitörésre váró kőzetolvadék. Változás azonban bármikor bekövetkezhet.
Az alábbi egy remek kép ami tegnap készült (forrás: Izlandi Meteorológiai Intézet és az Izlandi Egyetem Földtudományi Intézetének közös jelentése). A fotó a vulkáni hamuval borított Eyjafjallajökullt mutatja, előtérben a Gígjökull gleccsernyelv. (Fotó: Sigurlaug Hjaltadóttir):


A londoni VAAC modellszámításai szerint a mai és következő napon napon a vulkáni hamufelhő dél felé terjed az Atlanti-óceán felett. Vulkáni hamu van az Azori-szigetek és a Kanári-szigetek felett is, ami akadályozza a légiforgalmat. Egyelőre Magyarország fölé nem érkezik újabb vulkáni hamu.




Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése