2010. május 8., szombat

Eyjafjöll: gyengül a kitörés, de még mindig erős...

Frissítés: 21:45, Szabi
Az Izlandi Meteorológiai Intézet és az Izlandi Egyetem Földtudományi Intézetének friss jelentése szerint az Eyjafjöll kitörés még mindig egy erős robbanásos kitörési fázisban van, bár a kitörés hevessége kisebb, mint a május 5-6-i napokon. A mai napon az vulkáni hamufelhő 5-6 kilométer magasságba emelkedett, bár az erős szél már rögtön délkeleti irányba térítette el. Ezért a mai jó látási viszonyok mellett nem lehetett a vulkán felett függőlegesen felemelkedő kitörési felhőt látni.


Az Eyjafjöll kitörése a mai napon a késő délelőtti órákban. Gunnar B. Guðmundsson felvétele.

A londoni VAAC előrejelzése szerint a kitörési felhő az Atlanti-óceán északi medencéje felett húzódik, ezért erősen akadályozhatja a transatlanti repülőjáratokat. Az Atlanti-óceántól aztán kelet felé sodródik tovább a hamufelhő, Spanyolország, Franciaország és Olaszország érintett most leginkább, de az erősen csökkent koncentrációjú vulkáni hamu egyre inkább hazánk felé is közelít:


További hír, hogy csökkent a lávafolyás sebessége is. A lávafront helyzete nem sokat változott az elmúlt napokban és kevesebb vízgőz felhőt lehet látni a Gígjökull gleccser felett. A lávafolyás kiválóan látszik a NASA felvételén:


A földrengések esetében is csökkenés tapasztalható. A mai napon 5 földrengés pattant ki, ebből három 4 kilométernél sejélyebb mélységből. Amint azt Balázs is megjegyezte, valószínűleg megérkezett a bazaltos magmacsomag a sekély (3-5 kilométer mélyen lévő) magmakamrába. Mivel a kitörő magma andezites összetételű, ezért valószínűsíthető, hogy a mélyben továbbra is keveredik egymással a bazaltos magma és a felolvasztott szilícium-dioxidban gazdagabb kristálypép olvadéka.


Frissítés: szombat, 12:23 Balázs

Met Office UK, IMO jelentés és webkamerás megfigyelések

Nem változott tegnap óta a kitörés Izlandon. A vulkáni hamufelhő továbbra is 6-7.5 km magasba emelkedik, olvasható a met office kora reggeli jelentésében. Tegnap és ma sem érte ill. éri el azt a magasságot, amit két nappal ezelőtt, de továbbra is heves , robbanásos, hamuszóró a vulkáni működés, ahogy az a képeken is látszik.

A hamufelhőt egyelőre déli irányba hajtják a légköri áramlatok. Nagyszerű műholdfelvételek sorozata tekinthető meg a hamufelhő terjedéséről. Nagy-Britanniától nyugatra, Izlandtól déli irányba terül el hamufelhő, egy szélesebb nyúlványa azonban éjjel Spanyolország észak-nyugati, Portugália északi területe felé érkezett írja a met office jelentés.

A tűzhányó alatti szeizmikus aktivitás gyengülni látszik, olvasható a legfrissebb IMO jelentésben Ez azt sejteti, hogy a magmautánpótlás megérkezett. Szerintem is helyt álló az a kijelentés, hogy az elmúlt napok intenzívebb földrengései egy magmacsomag feláramlásának a következményei voltak. Ezt igazolhatja az is, hogy ismét hevesebb kitörés zajlik, a hamu a korábbi 4-5 km helyett 6-9 km magasra emelkedik az elmúlt napokban. A jelek szerint május 6-án érhette el a kitörés a csúcspontját (bár ez a kijelentésem még bizonytalan), amikor a hamu akár a 9 km-es magasságot is elérte. A rengések eredetét, az esetelges magmautánpótlás érkezését és az ezt követő hevesebb kitöréseket, Szabolcs a földrengések elemzésekor már taglalta.

Végül: Mire megírtam a frissítést egy újabb rengésről adott hírt az IMO, amelyet 10:49kor detektáltak a mélysége pedig 3.9 km lehet.

Frissítés: szombat, 00:41, Tomi

Izlandon nem nyugszik le olyan korán a Nap, mint hazánkban, így még most is élvezhetők a webkamerák képei.



Az Eyjafjöll kitörési felhője az éjféli Nap fényében. (Hvolsvelli webkamera)


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése