2010. május 1., szombat

Újabb kitörés várható Ischia-szigetén?


A napokban egy érdekes hír jelent meg több olasz (Corriere della Sera, La Repubblica, AGI, Reuters Italia) és angol (The Press Association, The Statesman) hírportálon. Guido Bertolaso, az olaszországi polgári védelem szervezetének ( The Italian Civil Protection National Service) feje kongatta meg a vészharangokat egy lehetséges kitörést latolgatva Ischia-szigetén.
Ischia-szigete a Tirrén-tengerben, a Nápolyi-öböl északi részén található, Nápolytól 30 km-re. Észak-déli kiterjedése 6 km, kelet-nyugati szélessége pedig 9 km. A szigeten körülbelül 60,000 ember él, gazdasága a turizmuson alapul, mivel fő vonzereje a csodás környezeten kívül a vulkáni utóműködésnek köszönhető számos termálvizű forrás. A szigeten az utolsó vulkáni kitörés 1302-ben volt, azonban az előtte lévő időszak igen hevesnek tekinthető. A Global Vulcanism Program honlapján megtekinthetjük a feltételezett kitörések kronológiáját.


forrás: Norman Einstein

Bertolaso közleményében elmondta, hogy "hazájukban a Vezúv jelenti a legnagyobb veszélyt a lakosságra nézve", mindenki tisztában van a nagy óriás potenciális veszélyességével, az egész világ tud a híres 79-es kitöréséről, mely többek között Pempeii-t is elpusztította, azonban nyomatékosan hozzátette, hogy "ha meg kellene mondanom, hogy melyik vulkánt tekinthetjük töltött ágyúcsőnek, akkor az nem a Vezúv lenne, hanem sokkal inkább Ischia-szigete". Kijelentését arra alapozta, hogy az "Ischia-szigetén lévő magmakamra újratöltődik", az 1302-es kitörés óta a sziget legmagasabb pontja, a Mont Epomeno 300 métert emelkedett. Úgy véli, hogy "az itt bekövetkező kitörés sokkal rosszabb kimenetelű lehet, mint a Vezúv jól ismert kitörése".
Egyes tudósok már 1989-es munkájukban felhívták arra a figyelmet, hogy ez egy veszélyes terület. Azonban ők a kitörés közvetlen veszélyei helyett/mellett a nagy kiemelkedés miatt létrejövő földcsuszamlásokra és iszapfolyásokra hívták fel a figyelmet. Szerintük a kitörés inkább effúzív (lávaöntő) és nem pedig explózív (robbanásos) lesz, de van esély a freatikus, freatomagmás kitörésre is.

Fontos megjegyezni, hogy nem kell félni attól, hogy a közeljövőben működésbe fog lépni a vulkanikus sziget, a vulkánokat figyelő INGV (Institucio Nationale di Geofisica et Vulcanologia) szervezet semmilyen közelgő kitörésre utaló nyomot nem talált. Azonban Bertolaso közleménye nagyon tanulságos mindannyiunk számára, példamutató magatartásról tanúskodik az, ahogy a politikusok és a közvélemény figyelmét próbálja felhívni arra, hogy milyen természeti folyamatok zajlanak körülöttünk még akkor is, ha erről az emberiség nem akar tudomást venni, figyelmet szánni rá. Bertolaso egyik célkitűzése a vulkánokat figyelő rendszer hatékonyabbá tétele, ennek kiterjesztése az aktív vízalatti vulkánokra, valamint egy Európát átszelő vulkáni hamu terjedését nyomon követő rendszer kialakítása (már megszületett a VAAC -Volcanic Ash Advisory Centres személyében), melyet az Eyjafjallajökull mostani kitörése mindenképpen igazol.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy felelősségtudatra kellene ébreszteni a vezetőket, hogy a körülöttünk lévő természet él, és nem csupán egy, az emberiséget kiszolgáló hanem egy sokkal öntörvényűbb és magasztosabb közegről van szó. Vajon mikor fog igazán beleivódni a gondolkodásba az, hogy az egyes területeken lévő látszólagos technikai fejlettség nem ad okot arra, hogy elfeledkezzünk arról, hogy a bolygón amelyen élünk a mi akaratunktól függetlenül zajlanak természetes folyamatok? Mikor fog a magát istennek képzelő ember újra rádöbbenni kicsinységére, és újra tisztelni a természetet?

Nagyobb hangsúlyt és népszerűséget kellene kapnia a tudósoknak.
Rita tegnapi bejegyzésében arról olvashattunk, hogy a Vezúv körül talán sikerül kitágítani a veszélyességi zónát, és ezzel egy esetleges kitörés esetén sok emberéletet megmenteni. Ez már egy apró lépcsőfok. Bertolaso közleménye egy másik lépés a figyelemfelkeltés útján. Reméljük, sokan követik példáját, és a vezetőknél is meghallgatásra találnak a vészharangot kongatók szavai. Talán a mostani izlandi kitörés felnyitja a vak szemeket és a süket füleket, és nem merül hamar a feledés homályába ez az eset is.

A már említett hírportálokon kívüli források:
  • http://volcanism.wordpress.com/2010/04/28/italy-ponders-volcanic-threat-from-ischia/
  • S. Poli et al.: Time dimension in the geochemical approach and hazard estimates of a volcanic area: the Isle of Ischia case (Italy), Journal of Volcanology & Geothermal Research, 36 (1989), pp. 327-335.
  • http://ischia.lap.hu/
Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése