2010. május 14., péntek

Vulkáni hírek: Eyjafjöll, vulkáni hamu terjedés, Mt. St Helens, képek, videók

Frissítés: 15:10, Tomi

Egyértelmű, hogy erősödött a kitörés! Tegnap már megfigyelhettük ezt, hosszú idő után először emelkedett a vulkáni hamufelhő 9 km magasságba. Jelenleg is nagyjából 8,5-9 km magas lehet a felhő, ezt a webkamerák képei alapján becsülöm.

Webkamerás felvételek a kitörésről. Bal oldalt a Mulakot, jobb oldalt a Hvolsvelli kamera felvétele. Jól látható a mulakotin, hogy nagyon magas a kitörési felhő, az elmúlt napokban jóval alacsonyabb volt, nem is érte el a látómező tetejét, de most nem is látjuk a felhőt teljes egészében. A másik felvételen épp az esőfelhők mögé bújú vulkánt és kitörési felhőjét láthatjuk.


Frissítés: 11:18, Szabi


Néhány gyors hír:
Az Izlandi Meteorológiai Intézet és az Izlandi Egyetem Földtudományi Intézetének tegnapi közös jelentése valóban a vulkáni működés gyenge erősödéséről számolt be, ahogy ezt a tegnapi webkamerás megfigyelések alapján vártuk és ahogy erről este már Balázs is beszámolt. A vulkáni hamu olykor 9 kilométer magasba is feljutott. A vulkáni működés továbbra is pulzál, hol erősebb, hol gyengébb, nincs jele, hogy a közeljövőben leállna.

Merre halad a vulkáni hamu?
Egyre több modellszámítás van erre nézve. Az elmúlt napokban közöltük a Norwegian Institute for Air Research (NILU) modelljeit, a baloldali ábra május 18, reggeli előrejelzést mutat. Eszerint Magyarország fölé is érkezik vulkáni hamu. A vulkáni anyag Európa fölé kerülését az időjárási viszonyok elősegítik, mivel egy kavargó ciklon hozza fölénk a vulkáni hamut, míg az Atlanti-óceán középső része kitisztul. Tegnap megjelent egy újabb modellszámítás is barcelonai kutató csoporttól. A jobboldali ábra az ő előrejelzésüket mutatja május 16-ra. Ez jó egyezést mutat a norvég szimulációval az adott időre, továbbá egyezik a VAAC előrejelzéssel is.
Mindeközben a hírekben megjelent, hogy az EU új javaslattal áll elő a vulkáni hamu és a légiközlekedés összehangolására. A javaslat követi az amerikai gyakorlatot, miszerint a látható vulkáni hamu felhő körül kijelölnek egy 190 kilométeres "no-fly" zónát, ahol tilos a repülés. A javaslatot még el kell fogadni a megfelelő hatóságoknak. Kérdés persze, hogy mit jelent, hogyan definiálható a "látható vulkáni hamu felhő"? Ez nyilvánvalóan a vulkáni hamu sűrűségére, koncentrációjára utal, erről azonban a jelentés nem szól. Az biztos, hogy fel kell készülni a nyári időszakban arra, hogy várhatóan lesznek korlátozások a légiközlekedésben és ez kihathat a turizmusra.

Mt. St. Helens kitörés 30 éve!
Közeledik a Mt. St helens kitörésének 30-ik évfordulója. 1980 május 18-án reggel történt az a katasztrofális vulkánkitörés, ami megdöbbentette Amerikát. Bár a kitörésre már voltak jelek, hiszen március óta pattantak ki földrengések és egyre domborodott ki a vulkán oldala, a kitörés módját nem lehetett előre látni. Az amerikaiak képzetében a vulkáni kitörésről a Hawaii-szigetek látványos lávaszökőkút és lávaöntő kitörései voltak, nem számított senki arra, hogy egy ilyen pusztító robbanásos kitörés fog bekövetkezni! A részletekről jövő hét elején még megemlékezünk!


A Mt. St. Helens egy nappal a kitörés előtt és a kitörés után (USGS felvételek)

Fotók, videók
Gyönyörű fotók és videók jelennek meg a jelenlegi izlandi kitörésről. Talán ez is inspirálta Richard Roscoe-t, hogy javasolja a Volcano Picture Of the Week (VPOW) keretében a legjobbak kiválasztását. Alább a legutolsó VOPW kép látható, ami minden bizonnyal kedvet ébreszt a többi megnézésére is. "Láva-melegen" ajánlom!

Kép készítője: Steve & Donna O'Meara - someara@interpac.net: ahogy a forró láva a tengerbe ér - Kilauea, Hawaii

És ha már a gyönyörű képeknél tartunk, ugyancsak ajánlom a következő weblapot, ahol Martin Rietze kiváló vulkán-fotográfus képei és rövid videofelvételei láthatók, többek között az Eyjafjöll kitöréséről. Megdöbbentő képsorok! Egyébként Rietze képei is szerepelnek természetesen a VOPW kiválasztottjai között. Kedvcsinálónak álljon itt egy Eyjafjöll kép Martin Rietzétől, ahogy a kitörést talán még nem láttuk:Végül csak nem tudom megállni még egy kép közzétételét, ami Ómar Ragnarsson blogján jelent meg. A lélegzetelállító kitörési felhő mellett mellbevágó látni az embereket a kitörés közvetlen közelében!...Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése