2010. szeptember 16., csütörtök

A nap vulkán képe; Eyjafjallajökull és a tanulságok

Alább a nap vulkánképe! Bár, amint arról mi is beszámoltunk, most éppen két costa ricai tűzhányó is kitörésben van és még születhetnek további remek képek mai vulkáni működésről, az alábbi, kora reggeli kép az Etnáról bizonyára nem maradna le semmilyen versenyben! A délkeleti kráterből felemelkedő gőzfelhőt sejtelmes megvilágításban adják vissza a hajnali napsugarak...

Forrás: Etna Walk


Az Eyjafjallajökull tavaszi kitörése számos tanulsággal szolgált. A szakemberek, többek között vulkanológusok, repülési szakértők, meteorológusok, polgári védelemben dolgozók most az izlandi fővárostól délre található Keflavikban gyűltek össze, hogy elemezzék a vulkáni kitörés üzenetét. Haraldur Sigurdsson, neves vulkanológus, aki a konferencia egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy a tavaszi események alapvetően csupán egy jó bemelegítést jelentettek. A nagyobb vulkáni kitörések bár ritkábbak, de bizonyosan bekövetkeznek. Erre pedig fel kell készülni, koordinálni kell a válaszokat, amit ez a konferencia is szolgál.
Ha nem is ilyen méretekben, de hasonló kérdéseket elemzünk majd a Kutatók éjszakája 2010 rendezvény Vulkán napján is. Ennek egyik programján, este 9 órakor, az ELTE-n vulkanológus, repülésmeteorológus és reptéri szakember összesíti majd a tapasztalatokat és válaszol a kérdésekre, miszerint "Kell-e félni a vulkánkitörésektől"?

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése