2010. szeptember 26., vasárnap

Es Safa Vulkáni Mező


A héten egy nagyon érdekes műholdkép került fel a NASA "A nap fotója" című sorozatába. A kép kuriózumát az adja, hogy igen kevés információt tudunk a Közép-Kelet tűzhányóiról, és minden egyes hasonló jellegű felvétel számos újdonsággal szolgálhat.
Az Es Safa Vulkáni Mező Szíria déli részén, Damaszkusztól 80 km-re K-re található, az Arab lemez legnagyobb vulkáni területének, a Harrat Ash Shamah Vulkáni Mezőnek a részeként. A Harrat Ash Shamah terület a Vörös-tengerrel párhuzamosan helyezkedik el, Északkelet-Izraeltől Dél-Szírián és Jordánián keresztül Szaúd-Arábiáig húzódik, és több mint 50 000 négyzetkilométert foglal magában.
Az Es Safa területen számos vulkáni kürtő található, melyek főként a holocén (~ 12 000 évtől máig tartó időszak) során voltak aktívak. A legnagyobb jelenkori működés során egy forró lávató képződött 1850 körül.



A műholdkép központi sötét területén a legutolsó kitörés során képződött lávafolyások láthatóak, melyek a náluk idősebb, világosabb lávafolyásokat beborítják. Szintén világos foltokat mutatnak a sárgásbarna üledékek, melyek a sekély mélyedésekben gyűltek össze.
A salakkúpok a terület egészén szétszórva jelennek meg, azonban sok közülük kirajzol egy északnyugat-délkeleti eloszlást, mely arra utal, hogy a feltörő magma egykoron ilyen irányú töréseken keresztül jutott a felszínre.

Forrás: NASA
Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése