2010. szeptember 7., kedd

Sinabung: Újabb, az eddigi legnagyobb kitörés


Szeptember 7-én, helyi idő szerint nem sokkal éjfél után újra, már negyedik alkalommal kitört a Sinabung. Az Indonéziai Vulkanológiai Hatóság (VSI) jelentése szerint előző nap, szeptember 6-án este észleltek sekély földrengéseket, amelyet aztán néhány órával később 0:23-kor egy körülbelül 15 perces robbanásos kitörés követett. A sűrű, fekete hamufelhő 5 km-rel emelkedett a tűzhányó csúcsa fölé, majd délkelet felé sodródott.

A Sinagung pénteki kitörése (CNN)

A kitöréshez kapcsolódó erős dörrénest 8 km távolságból is lehetett hallani. A tűzhányóhoz közel eső falvakat 1 cm vastag hamu borította be a kitörést követően. A helyzetet tovább súlyosbította az éjjeli esőzés. Ahogy erről már mi is beszámoltunk a területet 6 km-es körzetben kiürítették az első kitörést követően, közel 25 ezer ember kényszerült az ideiglenesen felállított menekült táborba. A hatóságok javaslata ellenére sokan visszatérnek napközben az otthonukba, hogy ellenőrizzék, hogy minden rendben van-e.
Susilo Bambang Yudhoyono elnök hétfőn a területre látogatott, a kitörés miatt azonban el kellett halasztania a hazautat. Kérte a lakosokat, hogy minden kényelmetlenség ellenére legyenek türelemmel, és addig ne térjenek vissza otthonaikba, amíg nem biztonságos. "A lakosok egészsége az első - hangsúlyozta Yudhoyono elnök - meg kell előzni a járványok kialakulását" A körülmények javítására, valamit a későbbi helyreállítási költségekre 3 milliárd rúpiát (337 ezer dollár) adományozott a helyi kormányzatnak.

Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Egy képsorozat a kitörésről, valamint annak hatásairól: http://www.youtube.com/watch?v=ebraJP8VSoQ&feature=player_embedded#!

    VálaszTörlés