2010. szeptember 8., szerda

Távoli világok tűzhányói


Bár bolygónkon, a Földön is vannak ismeretlen, vagy alig vizsgált vidékek, az embert mindig is érdekelte, hogy mi van a világűrben. A technológia fejlődésével egyre több lehetőség nyílik az univerzum tanulmányozására és "feltérképezésére". Vajon egy távoli világ vulkánkitörését is tudjuk észlelni? A válasz: igen! - derül ki a Science Daily cikkéből.
"Egy halamas robbanásos kitörésre van szükség, ami rengeteg gázt juttat az atmoszférába" - nyilatkozta Lisa Kaltenegger, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központjának egyik kutatója. " A James Webb Űrteleszkóp segítségével detektálható egy, a Pinatuboénál 10-100-szor nagyobb kitörés, amely a legközelebbi naprendszerben történik.
A naprendszeren kívüli Föld-típusú bólygók esetében is gázok, gőzök jutnak ki a szabadba, amely esetleg detektálhatók itt a Földön. Kaltenegger és kutatótársai arra vonatkozólag is végeztek vizsgálatokat, hogy melyik gáz lehet a legalkalmasabb "hírhozó". A földi tűzhányókat alapul véve, úgy találták, hogy a kén-dioxid. Rengeteg jut ugyanis a levegőbe, valamint lassan mosódik ki onnan. A már említett Pinatubo 1991-es kitörésekor például 17 millió tonna kén-dioxid került a sztatoszférába, a történelem legnagyobb kitörése, a Tambora 1815-ös kitörése pedig tízszer erőteljesebb volt.
Bár az ilyen hatalmas kitörések a Földön meglehetősen ritkák, az idegen világok bolygói esetleg sokkal intenzívebb vulkáni aktivitást mutatnak. Így is azonban évekbe telhet, mire egy kitörést elkapnak. Az első detektált kitörés lesz az igazi áttörés, ahogy ezt a kutató is megjegyezte. "Az eredmények alapján kiderülhet, hogy milyen különbségek, illetve hasonlóságok vannak a különböző rendszerek Föld-típusú bolygói között".
Ki tudja, talán nem sokára egy idegen világbeli vulkán kitöréséről számolunk be...

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése