2010. szeptember 9., csütörtök

Planchón-Peteroa (Chile): erősödő aktivitás


Planchón-Peteroa közép-Chilében található, közel az argentin határhoz. Valójábon ez két külön tűzhányó, amelyek az Azufre nevű vulkánnal alkotnak egy vulkáni komplexumot. Valamennyi történeti kitörés azonban a Peteroához kötődik. Az 1700-as évek óta számos kisebb kitörést detektáltak, a közelmúltban pedig 2006-ban, 2008-ban és 20010-ben észletek fumarola tevékenységet. A legújabb hírek szerint pedig erősödik a vulkán aktivitása.
A Chielei Geológiai Szolgálat (SERNAGEOMIN) tegnapi (szeptember 7.) jelentése (spanyol) szerint a tűzhányó aktivitása megváltozott. A szokás fumarola-tevékenység helyett gyenge robbanásos aktivitással jellemezhető, amely freatikus-vulkanói-típusú kitörésben nyilvánult meg. Ez valószínűleg a Sinabung első kitöséséhez hasonlóan "kürtőtisztító" kitörés lehetett. A kirepült szilárd blokkokat megtalálták a savas krátertavak vizében. A szeptember 6-i fekete színű, gázokból és vulkáni törmelékből (piroklaszt) álló kitörési felhő 1200 méterrel a csúcs fölé emelkedett, majd főleg kelet felé sodródott. A jelentésben megemlítik, hogy a vulkáni komplexumtól 9 km-re délkeletre egy 5,2 -es magnitúdójú földrengést detektáltak, amely 13,4 km mélységben pattant ki. A Geológiai Szolgálat azon dolgozik, hogy kiépítse a szeizmológiai hálót, valamint a teljes megfigyelőrendszert a Planchón-Peteroa tűzhányóra.
Egyes források szerint a kitörést a 2010 februárjában kipattant 9-es erősségű földrengés idézte elő. Erre azonban nincs megfelelő bizonyíték, hogy ezt egyértelműen ki lehessen jelenteni.
A mai (szeptember 8.) legfrisebb jelentés szerint a tűzhányó továbbra is gyenge, feltehetően freatomagmás kitöséseket produkál. A szürke színű, gőz és kis mennyiségű hamu tartalmú kitörési felhők 40-60 másodperces gyakorisággal emelkednek legfeljebb 200 méterrel a kráter fölé. A légi megfigyelések alapján megállapították, hogy a jelenleg aktív kráter a délnyugati, amely már néhány éve folyamatos fumarola aktivitást mutat. A jelenlegi kitörés következtében a tűzhányó 10 km-es körzetében hamufelhalmozódást figyeltek meg. A hótakaró kiterjedésében pedig egyelőre nem észleltek változást.
A SERNAGEOMIN jelentése szerint a vulkán jelenlegi aktivitása nem jelent veszélyt a helyi lakosságra, azonban továbbra is folyamatos megfigyelés alatt tartják. A készültségi fokozat kódja jelenleg négyes szintű sárga, amely a második legmagasabb készültségnek felel meg.

A kép forrása, valamint további felvételek: SERNAGEOMIN


Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. További lenyűgöző képek, amelyek a légi megfigyelés alkalmával készültek: http://megagalerias.terra.cl/galerias/galeria.cfm?id_galeria=53060

    VálaszTörlés
  2. wow, szépen pöfékel.
    további infók a vulkánról:
    http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=1507-04=

    VálaszTörlés