2010. szeptember 21., kedd

Eyjafjallajökull: miért okozott ekkora káoszt?

Az Eyjafjallajökull idei tavaszi kitörése óriási káoszt okozott Európában. Mi lehetett ennek az oka? Ezt a kérdést boncolgatta egy kutatócsoport a Journal of Quaternary Science tudományos magazinban közelmúltban megjelent írásban. A kutatócsoport a kérdést hosszabb időtávlatba helyezte, megvizsgálva azt, hogy vajon a múltban voltak-e hasonló esetek?


Az elmúlt 10 ezer évben több mint 600 olyan vulkáni kitörés zajlott Izlandon, amelynek vulkáni hamuanyaga jelentős területet borított be és ebből több tucatnyi kitörésnek anyaga Európába is eljutott. Mintegy 12 ezer éve az úgynevezett Vedde hamu Közép-Európában is hullott, a forrás valószínűleg a Katla hatalmas kitörése lehetett. A legszorgosabb "hamuküldő" tűzhányók a Katla mellett a Hekla és a Bárðarbunga (megjegyzem mindháromnak időszerű már a kitörése, a Bárðarbunga alatt pedig különösen nyugtalan a föld). A Hekla legutóbb 1947-ben küldött némi vulkáni hamu anyagot Észak-Európába.
Az Eyjafjallajökull 2010-es kitörése a korábbi izlandi kitörésekhez viszonyítva alapvetően szerény-közepes mértékű volt. A kaotikus hatása részben arra vezethető vissza, hogy jelentősen megnőtt a légiforgalom az elmúlt évtizedekben, a fő ok pedig az időjárási viszonyokban kereshetők. A kitörés idejében a nyugatról fújó futószelek (ez viszonylag ritka Izland felett, ahol a szelek inkább északra térítik el az esetleges vulkáni hamuanyagot) Európára terítették a nagyon pici szemcsékből álló vulkáni hamufelhőt. Ehhez persze az is kellett, hogy a vulkáni kitörést a forró magma és az elolvadó jég olvadékvizének keveredése okozza, ami heves robbanásos kitörést okozott és ehhez kapcsolódóan mikrométer nagyságú szemcsékre szakította szét a magmát. Ezek a vulkáni hamuszemcsék pedig könnyen utaznak a szelek szárnyán akár több ezer kilométer távolságba is! A múltbeli izlandi vulkánkitörések azt jelzik, hogy ez az eset nem teljesen egyedi. Az úgynevezett kriptotefra kutatások (olyan tavi vagy folyóvízi rétegekben, ahol a vulkáni hamu csak nagyon kis mennyiségben van jelen és csak gondos vizsgálatok tárják fel jelenlétét) segíthetnek pontosítani azt, hogy milyen gyakran volt olyan vulkánkitörés, aminek vulkáni hamuanyaga Európát is elérte.

Mi a helyzet most az Eyjafjallajökull alatt? A földrengések az Eyjafjallajökull és a Myrdalsjökull között pattannak ki és alapvetően tektonikus eredetűek, azaz nincs jel arra egyelőre, hogy felújul a vulkáni működés. A mai napon mindenesetre megjelent egy gőzfelhő a tűzhányó felett, ami kivehető volt az újra működő Mila webkamerán is:


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése