2010. szeptember 27., hétfő

Színes hétfői vulkánhírek: Reunion, Korea plusz ... Szaúd-Arábia és a vulkánok

Túl vagyunk a fergeteges Kutatók éjszakája 2010 - Vulkán nap programon (rövidesen jövünk képes beszámolóval!), a mai napon pedig színes vulkánhírekkel érkeztünk. Tomi beszámolt arról, hogy kitörés előtt van a Reunion szigeten lévő Piton de la Fournaise tűzhányó, a Föld egyik legaktívabb vulkánja. Évi a figyelmet ezután egy a koreai-kínai határon lévő egyelőre alvó vulkánra irányította.
Most álljon itt még egy újabb színes vulkánhír: az előző évben majdnem bekövetkezett, legközelebb azonban már nem kizárt, hogy valóban látványos tűzhányó kitörés lesz Szaúd-Arábiában! Ki hitte volna, hogy még ott is vannak vulkánok!
2009 májusában erős (2-4 magnitúdójú) földrengések rázták meg Szaúd-Arábia nyugati részét, mégpedig egy vulkáni terület kellős közepén! Mintegy bő 2 hónap alatt több mint 30000 földlökés történt, közel 40 ezer embert kellett kitelepíteni!

Szaúd-arábiai vulkáni táj. Forrás: SGS/USGS és AFP/Newscom

A vulkáni terület neve: Harrat Lunayyir, működéséről finoman szólva nem sokat tudni... csupán annyit, hogy voltak kitörések a történelmi időkben. A Harrat Lunayyirt legalább féltucat bazalt tűzhányó kúp építi fel. A fenti képeken is jól kivehetők a salakkúpokat átvágó lávafolyások, amelyek olykor a Vörös-tengert is elérték.
Tavaly májusban nem sok hiányzott, hogy egy újabb vulkáni kúp lépjen működésbe, ahogy erről egy most megjelent tanulmány beszámolt. A földrengések oka ugyanis magma felnyomulása volt, a magma a földköpenyből majdnem a felszínig jutott. Két kilométer mélységben azonban "meggondolta magát" és ahelyett, hogy a felszínre tört volna "kényelmesen" elnyúlt, azaz egy több kilométer hosszúságú, csupán néhány méter vastag kőzettelért hozott létre. Ez a magyarázat összhangban van a földrengések jellegével. Ilyen nagyszámú földrengés ugyanis elsősorban magmás tevékenységgel magyarázható, míg a tektonikus rengéseket elő- és utórengések, közte pedig egy nagyobb földrengés jellemzi. A rengések között volt azonban egy nagyobb erejű is, ami egy hosszú hasadékot nyitott a felszínen:
Forrás: Ahmed Al-Hussaini felvétele az Eruptions blogon.

A kutatók úgy vélik, most egyfajta "összeköttetés" történt a földköpeny és a felszín között (létrejött egy gyengeségi zóna), legközelebb akár már könnyebben el is érheti a felszínt a bazaltos magma. Az esemény természetesen felkavarta a tudományos világot (vajon mi okozhatta a mélybeli magmaképződést és a magma felnyomulást egy olyan területen, ahol nem érintkeznek nagyobb kőzetlemezek?), de fontos üzenete is van. Bár ezen a területen évszázadok (esetleg évezredek) óta nem voltak vulkánkitörések, ennek lehetőségével azonban számolni kell a jövőben és erre fel kell készülni!

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Ez a terület ugyanolyan riftzóna, mint a Kelet Afrikai árokrendszer, ezért aztán inkább az lenne a furcsa, ha itt nem lenne bazaltvulkanizmus.
    Szaúd Arábia zárt ország, nem könnyű infóhoz jutni tőlük, de a természet törvényei ott is működnek.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gazz,
    A furcsa az, hogy a rift-zóna legalább 200 kilométerre nyugatra húzódik, azaz a vulkáni terület nem ott van, ahol elvileg lennie kell. A kérdés, hogy egy ilyen terület alatt mi okozza a magmaképződést a földköpenyben? Erre még nincs egyértelmű válasz. Az mindenesetre kitűnik, hogy itt is érvényesül a húzásos tektonika, tehát feltehetően a kőzetburok elvékonyodása indíthatja a kőzetolvadék kialakulását. Azonban való igaz, hogy eddig Szaúd-Arábiában nem sok vulkanológiai kutatómunka folyt. Talán, ha most sikerül felhívni a figyelmet egy esetleges jövőbeli veszélyre, megindulhatnak tudományos vizsgálatok is!

    VálaszTörlés