2010. szeptember 22., szerda

Kutatók éjszakája - Vulkán Nap: 2010. szeptember 24!


Idén ötödik alkalommal rendezzük meg a Kutatók éjszakája programon belül a Vulkán Napot. Hagyományainkhoz híven ismét több helyszínen zajlanak majd az események kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Vulkánjátszóházban lehet majd vulkánt készíteni gyurmából vagy gyöngyből.


Újdonság lesz a "Vulkánkitörés!" szerepjáték, ahol mindenki beleélheti magát egy vulkanológus, egy szeizmológus vagy egy polgári védelmi szakember szerepébe, mert a hosszú idők óta nyugodt tűzhányó éledezni kezd, sőt ki is tör! Mit kell ilyenkor tenni, kinek mi a feladata?...

A szomszédos teremben közben folyamatosan törnek ki a vulkánok: látványos robbanásos kitörések és lávaöntések egyaránt megfigyelhetők lesznek! Az is kiderül majd, hogy mi a kapcsolat a sör és a vulkáni kitörés között és vannak-e vízen úszó kőzetek?


Ki akarja megfogni a földköpeny kőzetét vagy egy friss lávakőzetet, ki akar hallani csilingelő vulkáni kőzetet? Egy másik teremben erre is lesz lehetőség! Hogyan lehet belenézni egy sötét bazalt kőbe? Most mindenki megtapasztalhatja, sőt saját maga készíthet mikroszkópos kőzetpreparátumot!



A korábbi évekhez képest szintén újdonság lesz a Vulkáni hamu túra, ahol a kíváncsi „tudós-kirándulók” megismerkedhetnek a vulkáni hamu kutatás lépéseivel, természetesen kiindulva az idei Eyjafjallajökull kitörés tapasztalataiból. Terítéken lesz az izlandi vulkán által kipöfögött hamuanyag!

A vulkán napi forgatag pénteken délután 3-tól este 9-ig tart az ELTE Kőzettan-Geokémiai tanszékén (1117 Budapest, Pázmány sétány 1/C) a Vulkanológiai csoport szervezésében. Az előzetes regisztráció során minden hely elkelt, ami ismét legalább 300 látogatót jelent! Aki azonban szeretne ellátogatni valamelyik programunkra, keresse fel a helyszíni vulkánpultot, egy-egy helyet mindig tudunk találni!...

A programok azonban este 9 után is folytatódnak! Az ELTE másik épületében, az északi tömbben este 9 órától Harangi Szabolcs, vulkanológus, Fövényi Attila, repülésmeteorológus és Szilágyi Károly, a ferihegyi repülőtér szóvivője várja az érdeklődőket és igyekszik megválaszolni a kérdést, vajon "Kell-e félni a vulkánkitörésektől?" A nagy előadóteremben lévő egy órás programra még bőven van szabad hely, lehet regisztrálni, be lehet kukkantani!

Végül, de nem utolsó sorban, este kb. fél 11-től már a Millenárison leszünk, ahol javában zajlik az I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó. A fél 11-től induló blokkban pedig ott lesz a Tűzhányó blog is!

Mindenkit vár szeretettel az:

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése