2010. szeptember 7., kedd

A nap képe: Középső-Andok vulkánjai


A NASA Earth Observatory oldalán minden nap egy-egy lélegzetelállító űrből készült felvételt nézhetünk meg. Ezúttal, szeptember 6-án a nap képe a Középső-Andok számos vulkánjainak egy csoportját mutatja. A kép a Chile és Argentína között húzódó határ közelében készült.

Forrás, valamint megtekinthető nagyobb méretben: NASA Earth Observatory/Image of the day

A képen megfigyelhető, hogy a vulkáni kúpok többségébe erodált, a a vízmosások mély barázdákat vájtak a vulkánok oldalába. Ez arra utal, hogy a tűzhányok már évszázadok, vagy akár évezredok óta szunnyadnak. A Peinado és a Cerro el Condor utolsó kitörése például valószínűleg az elmúlt 12000 évben történt. Az ezekhez a vulkánokhoz tartozó lávafolyások jól kivehetők a képen (sötétbarna, elnyúlt, szabálytalan alakú folt). A Nevado Ojos del Salado azonban 1993-ban is produkált kisebb kitöréseket, utolsó nagyobb kitörése azonban 700 körülre tehető (+/-300 év).
Valamennyi említett vulkán sztratovulkán, ami azt jelenti, hogy részben lávakőzetek részben pedig a robbanásos kitörések alkalmakor hullott vulkáni anyag építi fel. A lehulló és/vagy egy piroklaszt-ár által szállított kőzetdarabok ha még többé-kevésbé olvadt állapotban halmozódnak fel, akkor egy masszív, "összesült" kőzet jöhet létre. Egy ilyen hatalmas "mező" látható a kép bal oldalán (tuff sheet).
Ha nem csak a tűzhányokra koncentrálunk, akkor szembe tűnik egy világos kék tó is, a Laguna Verde. Ez a közel 7 km hosszú, valamint az egyéb kisebb tavak azt jelzik, hogy a csapadék, valamint az olvadékvíz nem jut el a tengerig, mert a tűzhányók építkezése gyorsabb, mint a folyók és gleccserek eróziós munkája.

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Azt hittem, hogy figyelemfelkeltés miatt lett kiszínezve az a folt, erre kiderül, hogy egy tó. Zseniális!

    VálaszTörlés
  2. És volt is az Ojos de Salado-ra magyar expedíció tavaly,Nagy Balázs vezetésével!(csak érdekesség képpen:))

    VálaszTörlés