2010. november 4., csütörtök

Merapi: elkerülhetők-e a vulkáni kitörésekhez kapcsolódó halálos áldozatok?

A Merapi továbbra is intenzíven működik, kitörései már több mint 40 halálos áldozatot követeltek és több mint 70 ezren kényszerültek menekülésre. Indonézia a természeti katasztrófák országa, a vulkáni működés mellett földrengések és szökőárak okoznak halálos áldozatokkal járó krízis helyzeteket. A különbség ezek között, hogy míg az utóbbiak rövid idejű események és váratlanul csapnak le a lakosságra, a vulkáni működésre fel lehet készülni, sőt jó esetekben a katasztrofális kitörés és annak hatásai előjelezhetők. A kérdés azonban mindig az, hogy mi történik éles helyzetben?
Az indonéz hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy a jövőben is fel kell készülni akár ehhez hasonló vulkáni krízis helyzetre, hiszen jelenleg több mint egy tucat tűzhányón mutatkoznak nyugtalanság jelei, amelyek közül több heves kitörésben végződhet. Indonéziában több mint 100 aktív tűzhányó van (a Föld aktív vulkánjainak több mint 10%-a!), itt találhatók a történelmi idők legnagyobb kitöréseit produkáló tűzhányók is (pl. Tambora, Krakatau), aminek oka, hogy a szigetvilág egy kőzetlemez alábukási övben található. Az Ausztrál kőzetlemez időszakos mélybe süllyedését a viszonylag gyakori erős földrengések jelzik. A gyakori vulkáni működés ellenére is több százezren élnek veszélyes vulkánok közvetlen közelében. Ennek magyarázata, hogy ezeken a területeken kiemelten termékeny talaj található, ami bőséges élelemhez juttatja a gyarapodó népességet. Elkerülhetetlen tehát, hogy a vulkáni veszéllyel együtt kell élni és amit tenni lehet, az a felkészülés, adott esetben az összehangolt kitelepítés (l. Japán hasonló példája). Susilo Bambang Yudhoyono, indonéz elnök szerint csökkenthető lett volna a halásos áldozatok száma, ha a hegy közelében élők megfogadták volna a hatóságok figyelmeztetéseit. Ugyanakkor nem kerülhető meg az a tény, hogy a környéken élőkben nagyon erős a lelki kötődés a hegyhez, annak „szellemeihez” és követték a hegy kapuőrének Mbah Maridjan tanácsait. Benne sokan jobban megbíztak, mint a szakemberekben vagy a hatóságokban! Kérdés, hogy Mbah Maridjan halála hoz-e változást ebben a viszonyban?

Best Blogger Tips

17 megjegyzés:

  1. Friss Darwin VAAC:
    http://www.bom.gov.au/products/IDD41295.shtml
    FL550 vagyis 55000 láb = 16764 méter!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Ennek a jelentésnek (vagyis nem ennek,de a frissnek az esti után) hajnal 1-kor kellett volna kijönnie, ehelyett 23:23 UT-kor kijött.... Nagyon nem tetszik...

    VálaszTörlés
  3. Most ért oda az OMI műholdja Jáva fölé:
    http://sacs.aeronomie.be/nrt/index.php?Year=2010&Month=11&Day=05&point.x=218&point.y=72&Region=000

    VálaszTörlés
  4. Kijött a friss VAAC:
    http://www.bom.gov.au/products/IDD41295.shtml
    Következő magyar idő szerint 12:15-ig jön ki.

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok a blog szerkesztőinek, nagyon jó a szakmai színvonal (amennyire én meg tudom ítélni, pár félév kőzettan - földtan - vulkanoloógia studiummal a hátam mögött, de jó ideje sajnos nem ezzel foglalkozva).
    Mbah Marijan a halála előtt néhány nappal már arra kért mindenkit, hogy menjen el és távozzon a hegyről. Személyesen is találkoztam vele néhány éve a házában és közel sem tűnt felelőtlennek (sőt). Amiért mégis sokan maradtak az leginkább nagyonis anyagi természetű; az állataik, földjeik, házuk azaz mindenük veszélyben van. Sajnos Indonézia lehetőségei elmaradnak Japántól és az evakuálás nem olyan egyszerű. Tartok tőle, hogy nincsenek meg az eszközök és azért nem evakuálnak bizonyos falvakat, hogy ne legyen pánik. A barátom szüleivel, nagyszüleivel állandó kapcsolatban vagyunk (ők az utolsó még ki nem telepített faluban vannak) és tegnap éjjel már nem csak vulkáni hamu hanem kőzetdarabok (igaz kisebbek, de folyamatosan)hullottak a házukra..
    Üdv Bodor Ádám

    VálaszTörlés
  6. Sajnos egyertelmu, h egyre erossebb a kitores a Merapin. Remlehetoleg lassan eleri a paroxizmusat. most olvastam,h 15 km-es tavolsagba jutott egy piroklaszt ar. A hamufelho pedig 15 km- es magassagba lovelt. Ez mar sztem tisztan subpliniusi!
    Szabi?

    VálaszTörlés
  7. Az egyik oktober 30-ai piroklaszt ar:

    http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=46812

    VálaszTörlés
  8. A csutortoki heves kitores kovetkezteben meg 260 km tavolsagban is eszleltek hamuhullast! forras:eruptions comment: http://bigthink.com/ideas/24817#comments

    VálaszTörlés
  9. §Adam: Milyen messze laknak a tuzhanyotol a barataid?

    VálaszTörlés
  10. Az állam végre kihirdette a katasztrófahelyzetet, ami több pénzt és segítséget jelent a helyieknek, ez nagyon fontos volt. Ezen felül kijelentették, hogy MINDEN állatot, ami a hegyen lakók tulajdona, azonnal megvásárolnak - így akik eddig azért nem mentek el, vagy szökdöstek vissza, mert féltették az egyetlen tehénkét, azok most megnyugodhatnak.
    A kitelepítés azért akadozik, mert
    1, túlzsúfolt az úthálózat
    2, hamuhullás
    3, újabb és újabb kitörések vannak

    Egy kísérteties kép:
    http://plixi.com/photos/original/55035283


    Bodor Ádám: Kérlek, mondd meg a barátodéknak, hogy nagyon sokan vagyunk itt a világ túlsó felénk, akik aggódunk és nagyon szorítunk nekik! Talán valami erőt ad a helyieknek, ha tudják, hogy sokan együttéreznek velük és ki-ki hite szerint lélekben is velük tart!

    VálaszTörlés
  11. A barátom itt van velem (Budapesten), a szülei a vulkánhoz legközelebb eső még lakott zónában (Hazard Zone II) kb 10 km-re laknak, de ők már az első felhívásra elhagyták a körzetet (igaz azóta nem tudunk róluk). A nagyszülei 20km-re laknak (Ngaglik). Én magam is többször jártam náluk (legutóbb idén augusztusban egy hétig laktam ott). Szerencsére sikerült a nagyszülőket is rábeszélni és elmentek Yogja városába rokonokhoz. Azt hiszem már régen ki kellett volna telepíteni őket, mert azt mondták a por miatt már alig tudtak lélegezni (pedig jellemzően nem panaszkodnak a helyiek)és áram sincs már tegnap este óta.
    Üdv
    Ádám

    VálaszTörlés
  12. rossz hirek:

    http://www.thejakartapost.com/news/2010/11/05/death-toll-indonesian-volcano-tops-100.html

    VálaszTörlés
  13. A legnagyobb gond szerintem:
    1. Már többször volt korábban riasztás, de nem történt semmi súlyos (ázsiai léptékben). Az emberek kezdték komolytalanul venni. Az indonézek egyértelmű választ akarnak kapni arra a kérdésre, mi lesz. Ez persze lehetetlen feladat elé állítja a természettudósokat, a kapott (bizonytalan) válaszok pedig az autoriter kinyilatkoztatásokhoz szokott embereket bizonytalanítják el. Az indonézek többsége ráadásul elég fatalista is, a spirituális vezetőknek ma is többen hisznek, mint a szeizmografnak. A fiatalok persze most már ott is a tömegmédia hatása alatt vannak, menekülnek is…
    2. Sajnos mostanáig senki nem beszélt arról, hogy lahar, piroklaszt árak a völgyekben messzire juthatnak, pedig egyértelműen látszik a vulkáni veszélytérképen (is). Ezek persze mélyen benyúlnak a biztonságosnak (hitt) területekre is. Jelzések a veszélyzónákról nincsenek kirakva (úgy mint a cunami veszélyes helyeken). Ha közölték volna, talán azt gondolták abból lehet, hogy pánik lenne. A helyiek legtöbbször nem tudnak térképet olvasni, így ha kellő határozottsággal bemondanák a falujuk, kerületük nevét menekülnének (már akihez eljut az infó és hisz a TV-nek)…
    3. Nem végeztek előzetes evakuációs gyakorlatokat. Az útvonalakról, tennivalókról nem tud a helyi lakosság. Valójában fogalmuk sincs arról, hogy mivel vagy kivel élnek együtt. Az ismerőseim akik 10-15km-re élnek a krátertől a hegyoldal - hegyláb ellaposodó részén, úgy beszéltek a Merapiról, mintha oda nem érhetne el a kitörés hatása.
    4. A tájékoztatás a rádióból, TV-ből jön amit az tud nézni, hallgatni akinél van elektromos áram. A barátom nagyszülei tőlünk tudták meg, hogy már hivatalosan is menniük kell. A TV elég pánikszagú tudósításokat és részleteket ad a Krakatau és hasonló (katasztrófa) filmekből és nem konkrét infókat, tennivalókat közöl.
    5. Az útvonalhálózat nemcsak katasztrófa idején túlterhelt. Gyakorlatilag egy db 1x2 sávos kb 5-6 m burkolatszélességű út vezet le a hegyről. (Jalan Kaliurang), ahol normál helyzetben is "sűrű" a forgalom. A TV-től kapott infóktól pánikoló hozzátartozók próbálnak eljutni a rokonokhoz, hogy levigyék őket. Nehéz megítélni, hogy ezt jól teszik-e, mivel az állami evakuáció sok helyen még nem kezdődött el és lélgezni is nehéz.
    6. A tehénkék mellett, szép házak is veszélyben vannak, amelyek könnyen lángra kaphatnak a forró vulkáni anyagtól. Sajnos sokaknak vannak kétségeik az indonéz állam segítségét illetően is, úgy érzik magukra számíthatnak.

    Nagyon köszönöm, hogy gondoltok rájuk, átadtam az üzenetet, jól esett nekik.
    Ádám

    VálaszTörlés
  14. Hírek vulkanológustól:
    http://www.tempointeraktif.com/hg/jogja/2010/11/05/brk,20101105-289588,id.html
    (google translate elbír a cikkel, angolra érdemesebb fordíttatni)

    Sajnos 18km-re a csúcstól is jutott már piroklasztár, sokan megégtek.
    http://www.theaustralian.com.au/news/world/indonesian-volcano-mount-merapi-kills-18-people-in-biggest-eruptions-yet/story-e6frg6so-1225948325869
    Az az orvos, aki a menekülőkkel dolgozik a hegyoldalban, jelenleg kb 15 km-re van a csúcstól, és bizony sok égési sérültről írt.

    A menekülteknek nagy szükségük van élelemre (rizs, bébitáp, sűrített tej jelenik meg a twitteren rendszeresen), vízre, higiéniai termékekre, mobil WC-kre, takarókra, ruhákra...
    (susu - tej, nasi - rizs, makanan - étel, air - víz, selimut - takaró)

    Egyre gyarapodó indonéz nyelvtudásom szerint a metro tv-ben most beszélt miniszterelnök a katonaság, haditengerészet stb. még nagyobb arányú részvételét ígérte a Merapi körüli teendőkben.

    VálaszTörlés
  15. Ádám! Ezt nézhetitek, a barátod legalább érti:
    http://www.metrotvnews.com/read/streaming

    VálaszTörlés
  16. Terra / Modis műholdkép, igencsak látható a Merapi...
    http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/subsets/?subset=AERONET_Bandung.2010309.terra.250m.jpg
    Kivágat a Merapival:
    http://href.hu/x/dmbp

    VálaszTörlés
  17. Kösz, a Metro TV-t szoktuk mi is nézni (+ő hallgatja rádióforgalmazást ami ki van rakva a netre).
    A barátom indonéz nyelv tanítással (is) foglalkozik (egyébként geológus technikus végzettségű), ha valamit nem értetek - segítség kell szóljatok nyugodtan (magyarul és angolul is nagyon jól beszél).
    Üdv
    á

    VálaszTörlés