2010. november 27., szombat

Csiki-csuki az Etna alatt

Európa legnagyobb tűzhányója már jó másfél éve alszik, azonban augusztus vége óta egyre nyugtalanabbul, ami a közeli ébredésre utal. Ezt a nyugtalanságot az időszakonkénti kisebb hamukipöffenések és mélybeli földrengések kipattanásai jelzik. Legutóbb november 15-én tódult ki vulkáni hamuanyag az Északkeleti kráterből. A néhány száz méter magasra emelkedő, délkelet-kelet felé terjedő hamufelhőt jól mutatták a
webkamerák is. Boris Behncke, a cataniai INGV munkatársa beszámolója szerint a kráter peremét kb. 1 cm vastag barna vulkáni hamu fedte a kráter mélyén lévő kürtő pedig megnagyobbodott a korábbi 25 méterről 75 méter szélesre tágult.

November 15-i webkamera képek az Etnáról. A beloldali hőkamerán jól látszik, hogy a kipöfögött hamufelhő nagyobb hőmérsékletű a környezeténél, ami a friss magmaanyagot (vulkáni hamut) jelezheti. Forrás: INGV


A helyszíni szemlét mintavétel is kísérte, ami érdekes eredményt hozott. A vulkáni üledékben friss magma anyagát mutatták ki, mégpedig hozzávetőleg 2/3 arányban. Mit jelent ez? Azt hogy a friss magma a felszín közelébe nyomult! Valószínűleg mennyisége és gáztartalma nem volt még túl jelentős ahhoz, hogy hevesebb, illetve látványosabb kitörést okozzon.
Néhány nappal később a vulkáni remegések csökkentek az Etna alatt és azok is egyre mélyebbről jöttek. A magma tehát visszahúzódott a kürtőcsatornában, esetleg más irányba talált utat magának. Az Etnán nem ritkák a csúcs alatti lejtőkitörések (pl. 1981, 2002), amikor akár több kilométer hosszú hasadék nyílnak a tűzhányó oldalában és ömlik ki a fluidális láva. Ezek a kitörések azért veszélyesebbek, mert közelebb vannak a lakott területekhez. A magma oldalirányba való mélybeli eltérést és ennek lehetséges következményeit természetesen kiemelten vizsgálják a szakemberek, ami a hegy oldalának kidudorodásában jelentkezhet. Ez egyelőre nem tapasztalható!
Az Etna alatt néhány kilométer mélységben lévő magma tehát jelenleg liftezik, hol magasabbra emelkedik, hol visszasüllyed. Ez a viselkedés nem ismeretlen a vulkanológusok előtt és jellemző az Etnára. A másfél éves kitörési szünet (az Etna néhány évente tör ki) és a jelenlegi folyamatok továbbra is közelgő újabb kitörési fázis megindulását jelzik. Hogy ez mikor kezdődik (hetek, hónapok?) és hogyan, azt nem lehet pontosan előre jelezni. Többen látványos lávaszökőkutakban bíznak, ami pazar látvány lehet a hófödte csúcson. Szemünk a webkamerákon és a jelentéseken!

Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Etna 13.11.2010 fotos.

    Thank you.

    http://bisikletturlari.blogspot.com/2010/11/etna-13112010.html

    VálaszTörlés