2010. november 30., kedd

Ismét indonéziai tűzhányók: Bromo és Anak Krakatau

Az indonéziai Jáva szigetén található Bromo továbbra is nyugtalan. Az erős szeizmikus aktivitás következtében november 23-án lezárták a vulkán 3 km-es környezetét, azóta is folyamatosan dolgozik a salakkúp, számos kisebb-nagyobb hamupöfékelés történt (november 26-án 600 m magasra jutott a hamu a kráter fölé). November 29-én a tűzhányótól kb. 25 km-re lévő Malang városában lezárták a repülőteret egyelőre dec. 4-ig. Bár a vulkán közelében fekvő településeket már érinti a hamuhullás, kitelepítést egyelőre még nem rendelt el a kormány, de felkészültek már az esetleges evakuálásra és annak következményeire. A Bromotól 15 km-re található Ngadas faluban mindenkit figyelmeztettek, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, és számítsanak arra, hogy a helyzet rosszabbra fordulhat egy nagyobb kitörés esetén, ami bármikor bekövetkezhet.

A Bromo salakkúpból felemelkedő 600 m magas hamufelhő november 26-án (forrás).

A Szumátra és Jáva közötti Szunda-szorosban található Anak Krakatau is hírt ad magáról. November 23-i hírek szerint a tűzhányón megnőtt a kitörések gyakorisága (nov. 21-én 210 robbanás történt), viszont a tremorok száma csökkent. Továbbra is érvényben van a vulkán 2 km-es környezetében kialakított veszélyzóna. November 29-én a hamufelhők 200-800 m magasra emelkedtek. Folyamatos megfigyelés alatt tartják a tűzhányót, azonban a köd és a hamu megnehezíti a vulkanológusok munkáját.

Egy korábbi, november 17-i műholdfelvétel az Anak Krakatauról, amint barna hamufelhőt (ereszt a magasba (forrás: NASA Earth Observatory).

A Hét Vulkán Képe sorozat tagja ezen a héten az Anak Krakatau egyik gyönyörű felvétele lett:

Erőteljes Stromboli-típusú lávatűzijáték-kitörés az Anak Krakataun 2009 júniusában. A képet készítette: Marc Szeglat.


Best Blogger Tips

1 megjegyzés: